Het wel en wee van de Limburgse Maasschippers

Print
Het wel en wee van de Limburgse Maasschippers

Afbeelding: VIA Leudal

Neer - Jan Titulaer houdt op woensdag 21 november een inleiding over het wel en wee van de Limburgse Maasschippers in de 16e – 19e eeuw.

Bij nader onderzoek naar dit onderwerp, werd snel duidelijk dat er slechts heel summier is gepubliceerd over de Maasschippers. Het lijkt wel een vergeten groep, vooral in de regio Leudal en omgeving herinneren weinig zichtbare en tastbare sporen aan dit eeuwenoude ambacht. Toch was de Maas tot voor 100 jaar de enige snelweg door Limburg. Zeker niet ontbloot van gevaren verzorgden de Maasschippers de logistiek, maar brachten ook welvaart langs de beide Maasoevers. Vooral steden als Maastricht, Roermond en Venlo danken hun groei en ontwikkeling aan de Maashandel. Maar ook kleinere plaatsen als Eijsden, Urmond en Blerick speelden een actieve rol. Helaas bracht de Maas niet alleen welvaart, ook niets ontziende veroveraars verplaatsten zich langs en over de Maas en lieten hun sporen van vernieling achter. De rode draad door de lezing vormen de Maasschippers, huurvaarders en lijndrijvers. Zo’n 500 families zijn intussen getraceerd en gevolgd. De lezing start om 20.00 uur in de Haammaeker, Hoogstraat 2 te Neer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →