Flitsende start voorrondes Limburgse buuttekampioenschappen

Print
Flitsende start voorrondes Limburgse buuttekampioenschappen

Afbeelding: iStock

Belfeld - De eerste van de drie voorrondes voor de grote finale van de Limburgse buuttekampioenschappen op 11 januari 2019 in Roermond heeft maandag in Belfeld meteen al vier kandidaat-finalisten opgeleverd. De jury zal erover beslissen.

Afgaande op de reacties van het publiek in tot de nok gevulde gemeenschapscentrum De Hamar in Belfeld zullen Koen Verstappen uit Meijel met zijn buut ‘As ge awwer wérd’, Helga Cornelissen uit Oostrum als ‘Tnaja Truckie’,Ton Klaessen uit Neer met zijn buut ‘Täönke haed Problème’ en Niels Naus uit Neeritter als ‘De Puber' doorgaan naar de finale. Maar het laatste woord is nog altijd aan de vijfkoppige jury, die dinsdagavond in Merkelbeek en woensdagavond in Nederweert-Eind nog respectievelijk negen en acht buutteredners gaat beoordelen.

Bravoure
In de door de 66 jarige carnavalsvereniging De Belhamels soepel georganiseerde voorronde deden in Belfeld acht redners mee. Onder hen twee vrouwen: Suzan Janssen-Diaz Paz uit Swalmen en Helga Cornelissen uit Oostrum. Zij zijn de enige twee vrouwen in een gezelschap van mannen. Met namen Cornelissen kweet zich met vaart en bravoure van haar taak en had met haar stoere en voortvarende buut Tanja Truckie meteen de zaal bij de kladden. Veel lachsalvo’s leverde dat haar op.

Origineel
Speelser en bij vlagen filosofisch grappig was Koen Verstappen in zijn buut ‘As ge awwer wérd’. Origineel was zijn aanpak van het ouder worden. Niet de klagerige oude man met kwaaltjes maar een viefe senior, die spitsvondig de nieuwe fase in zijn leven becommentarieerde. "Alles wordt minder, als je ouder wordt, alleen het vergeten niet”. En "ik kan alles zolang als ik maar niks doe”. Met zijn frisse en gelaagde humor en zijn natuurlijke wijze van presenteren kreeg Verstappen de zaal snel mee.

Droog komisch en slim schlemielig was Ton Klaessen uit Neer. En Niels Naus zette een uitgekookte en lekker dwarse puber neer.

Zwaarder meegeteld
De jury beoordeelt de tonpraters op vijf criteria, waarbij voor de prestatie/humorgehalte van een buut 50 punten kunnen worden gescoord, voor samenhang/opbouw 20 punten en voor themakeuze, opkomst/presentatie en voordracht 10 punten. Met name opbouw en samenhang van de buut worden nu zwaarder dan voorheen meegeteld in de totaalscore. Dit om te voorkomen dat een buut een bonte aaneenschakeling van moppen en grappen is. Een buut dient een verhaal en een structuur te hebben.