Cel- en taakstraf voor 18-jarige na mishandeling homo met ijzeren stang

Print
Cel- en taakstraf voor 18-jarige na mishandeling homo met ijzeren stang

Afbeelding: De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven - De 18-jarige H. uit Kerkrade kreeg dinsdag 180 dagen jeugddetentie, waarvan 124 dagen voorwaardelijk, opgelegd met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank van Roermond achtte het 'wettelijk en overtuigend bewezen' dat H. schuldig is aan het mishandelen en beroven van een Belgische homoseksuele man eind april in Kerkrade. Met aftrek van het voorarrest betekent dit dat H. niet de cel in hoeft.

Lees ook: Homomishandeling in Kerkrade: justitie eist voorwaardelijke celstraf

Minderjarig
Ook zes andere jongens –allemaal minderjarig ten tijde van het misdrijf– waren verdachte in de zaak. Omdat ze minderjarig waren, vond hun strafzaak achter gesloten deuren plaats.

Naast de voorwaardelijke celstraf kreeg H. een taakstraf van 170 uur en een leerstraf opgelegd. Daarnaast moet H. samen met de medeplegers de gevraagde schadevergoedingen en proceskosten van in totaal 1314,47 euro betalen. Omdat H. eind april net 18 jaar was geworden, is de straf gebaseerd op het jeugdstrafrecht.

Seksdate
Het slachtoffer A., afkomstig uit het Belgische Maasmechelen, dacht in Kerkrade te hebben afgesproken voor een betaalde seksdate maar werd in plaats daarvan in de val gelokt door zeven jongens in leeftijd van 15 tot en met 18 jaar. A. werd bij aankomst met veel geweld door de jongens in elkaar geslagen, onder meer met een ijzeren stang. Ook werd de man van de 120 euro bedoeld voor de seksdate en van zijn autosleutels beroofd. De tieners zijn alle zeven afkomstig uit Zuid-Limburg: Sittard, Kerkrade en Landgraaf.