Joeksige, ‘zaate’ en vrolijke noten in Swalmer sporthal

Print
Joeksige, ‘zaate’ en vrolijke noten in Swalmer sporthal

Afbeelding: Rob van Deurzen

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde - Niet drie, maar vier maal bleek scheepsrecht voor de muzikanten van Kiek Mer. Na het brons, het zilver en de publieksprijs ging de joekskapel uit Swalmen er afgelopen jaar tijdens het LKZH, het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes met de titel vandoor. Zaterdag 17 november is het vrolijke gezelschap gastheer van het evenement. Locatie is het sportcentrum aan de Peelveldlaan.

Een vijftiental joekskapellen, zaate hermeniekes en ‘sjtadsorkesten’, voornamelijk afkomstig uit Midden-Limburg en de westelijke mijnstreek, gaat zaterdag de muzikale strijd met elkaar aan. Hoewel, strijd. Er is waarschijnlijk niets dat meer en beter verbroedert dan muziek. “Het belooft op voorhand dan ook een ludieke en gezellige avond te worden. De sporthal zal gevuld worden met joeksige, zaate en vrolijke noten”, blikken Bram Manders en Siem Crompvoets vast vooruit op het LKZH. Beiden maken sinds 2005 deel uit van de Swalmer joekskapel, die vijf jaar eerder het levenslicht zag. Kiek Mer telt momenteel 22 muzikanten tussen de 27 en 48 jaar. Het gros is de afgelopen maanden in een van de commissies, of in een bestuursfunctie, druk bezig geweest met de organisatie van het kampioenschap.

Evenement leeft
Dat het evenement leeft in ‘Zjwame’, bewijst het feit dat de 150 vrijwilligers die nodig zijn om alles in goede banen te leiden, binnen no time gevonden waren. “Werkelijk uit alle geledingen kwamen de aanmeldingen binnen. Geweldig natuurlijk”, aldus Bram. “Maar ook van buiten het dorp wordt er hulp geboden”, vult Siem aan. “Hierdoor kunnen we komend weekend flink uitpakken.”

Zaatste kapel
Hoewel plezier voorop staat besteedt Kiek Mer tijdens optredens zeker ook aandacht aan een stukje kwaliteit en presentatie. Mede daardoor - de jury kijkt immers naar het totaalplaatje - werd afgelopen jaar in Grevenbicht de titel binnengehaald. “De charme van het evenement ligt met name in het ludieke karakter. En dat moet zo blijven. In het voortraject hebben we diverse muziekgezelschappen gesproken die niet aan het LKZH willen deelnemen omdat het muzikale niveau de laatste jaren behoorlijk is gestegen. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd”, aldus Siem. “Om te voorkomen dat de ‘sjpass’ naar de achtergrond wordt gedreven hebben we dit jaar naast de algemene winnaar en de publieksprijs ook trofeeën voor de meest authentieke en de zaatste kapel. Het evenement moet immers geen treffen van showorkesten worden”, verduidelijkt Bram de opzet. “Er zijn zelfs kapellen die hopen dat ze laat in het programma mogen optreden, om zo meer kans te maken op de prijs voor zaatste gezelschap, haha.”

Elf minuten
Het LKZH gaat zaterdag 17 november om 17.00 uur van start met de loting. Een uur later staat de eerste deelnemer op het podium, nadat de zaal is opgewarmd door de winnaar van 2016, Nuchter Vertroch. “Iedere deelnemer krijgt vervolgens exact elf minuten om zich te presenteren aan de jury. Die bestaat uit Tom Doesborg en Ruud Kleinen van L1, de Boukoulse dirigent Bart Deckers, voorzitter Wim Suilen van de Dorpsraad Swalmen en Aike Tegels, zij is muzikante en toneelspeelster. De presentatie van de gratis toegankelijke avond is in handen van Ellen Jentjens en Aimee Baars”, vertelt Bram.

Na maanden van voorbereiding moet komend weekend de kers op de taart gezet worden. Kiek Mer is er in ieder geval klaar voor. “Absoluut. We hebben er heel veel zin in”, laten slagwerker Siem en  tubanist Bram weten.

In aanloop naar het LKZH vindt in het sportcentrum op vrijdagavond 16 november een Fout maar Goud-party plaats, met muziek uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Bram: “Voor mensen uit Swalmen en omgeving wordt het een echte Vogelpark-classics avond. Een feest der herkenning.” Kaarten voor deze avond zijn te koop via www.lkzh2018.nl/tickets

Het dak gaat er twee dagen af in Swalmen, dat moge duidelijk zijn. Uitgebreide informatie is te vinden op  www.lkzh2018.nl

Bekijk hier een filmpje van het winnende optreden van Kiek Mer tijdens het LKZH in Grevenbicht:

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →