Onderhandelaars bereiken akkoord over Brexit

Print
Onderhandelaars bereiken akkoord over Brexit

Afbeelding: ANP

Britse en EU-onderhandelaars hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over een van de grootste struikelblokken in de brexitonderhandelingen: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat bericht de Ierse omroep RTÉ op basis van twee ingewijden.

De grenskwestie geldt als een hoofdpijndossier in de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de EU. Beide partijen willen voorkomen dat een zogeheten harde grens, met grensposten en controles, ontstaat tussen de EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. Toch wordt al lang gepraat over wat voor regeling getroffen moet worden om dat te voorkomen.

Verschillende ministers zijn gevraagd dinsdagavond naar Theresa May te komen voor een een-op-een gesprek. Ministers zijn eerder op de dag bijgepraat over de staat van de onderhandelingen. Ze kregen toen te horen dat er nog een "klein aantal" kwesties moet worden opgelost tussen de onderhandelaars, bericht de BBC. Er is een spoedvergadering ingelast voor woensdagmiddag twee uur. Daarin zal de conceptovereenkomst worden behandeld en "worden de volgende stappen bepaald", meldt het kantoor van May in een bevestiging. 

Nog niet officieel
Het is onduidelijk wat nu precies is afgesproken en hoe hard dat akkoord is. De onderhandelaars zouden het maandagavond eens zijn geworden en de tekst vervolgens naar Londen hebben gestuurd. Volgens de bronnen is het te vroeg om te zeggen dat de onderhandelingen al zijn afgerond.

Sammy Wilson, woordvoerder van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party tijdens de brexit-onderhandelingen, zei tegen de BBC dat hij op drie punten zou letten in het voorlopige akkoord. "De maatregelen die worden getroffen moeten allereerst Noord-Ierland niet ander behandelen. Wat we nu horen, is dat niet het geval. Ten tweede zullen alle maatregelen tijdelijk moeten zijn. En ten derde moet de mogelijkheid om onder de getroffen maatregelen vandaan te komen in handen zijn van het Britse parlement, niet van de EU of een onafhankelijke partij."

Een BBC-verslaggeefster zegt van een bron te hebben gehoord dat er op "technisch niveau" een akkoord is bereikt over de ‘scheiding’ tussen de Britten en de EU.