Kerkraadse oppositie stapt boos op bij commissievergadering

Print
Kerkraadse oppositie stapt boos op bij commissievergadering

Afbeelding: De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven - De Kerkraadse oppositiepartijen zijn dinsdagavond boos opgestapt bij een commissievergadering.

Ze waren kwaad over het feit dat de coalitie een ambtelijk stuk met bezuinigingsvoorstellen binnen het sociaal domein van de agenda afhaalde. 

Protest
Direct na de stemming om het stuk niet tijdens de vergadering te bespreken, stapten Ons Kerkrade, SP en de Ouderenpartij op. Met hen vertrokken ook vrijwel alle mensen op de publieke tribune. De vierde oppositiepartij, Lokaal Alternatief, bleef uit respect voor verschillende aanwezigen voor andere agendapunten nog even zitten. Direct na de behandeling van deze punten verlieten ook van deze partij de commissieleden onder protest het raadhuis. 

Najaarsnota 
De coalitie wil het stuk niet behandelen omdat het gaat om een ambtelijk stuk en niet om een stuk waarover de commissie uiteindelijk moet stemmen. Het college van B en W maakt een keuze uit de  bezuinigingsvoorstellen en verwerkt deze in de najaarsnota, die later deze maand in de raad besproken wordt. “We gaan nu praten over zaken die niet aan de orde zijn of zullen zijn”, zei Wim de Groot van de VVD. Hij stelde voor het stuk van de agenda te halen en kreeg steun van de overige coalitiepartijen. 

Bangmakerij
Een van de medestanders was René van Drunen van de PvdA, die hard uithaalde naar de oppositie: “Het debat zal later gaan over feitelijke collegevoorstellen en niet over veronderstellingen of halve waarheden die alleen maar worden geponeerd om mensen op te jutten of bang te maken. Dit stuk kun je niet los zien van de najaarsnota en die wordt later deze maand behandeld.”

Ziedend
De oppositiepartijen waren echter ziedend. Zij nemen er geen genoegen mee dat het college al keuzes maakt en willen eerst het debat voeren over de bezuinigingsvoorstellen. “De coalitie is bang om dit stuk te behandelen”, zei Noud Krasovec van Ons Kerkrade. “Ze zijn bang voor negatieve publiciteit. Het zijn impopulaire maatregelen. Er worden wel meer stukken behandeld waar we niet over stemmen. Nu kunt u uw mening geven en de wethouder kan daar iets mee doen of niet.” Ook SP’er Marianne Laumann gaf een emotioneel betoog. Ze beklaagde zich over het feit dat ze moeite moest doen om het stuk te krijgen en op de agenda te krijgen. Ook is het volgens haar democratisch om een dergelijke gevoelige maatregelen eerst in de commissie te bespreken.

Lees ook: Protest in Kerkrade tegen schrappen vergoeding

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje