Limburgse geitensector komt in actie tegen verbod

Print
Limburgse geitensector komt in actie tegen verbod

Afbeelding: iStock

De sector legt zich niet neer bij de ‘geitenstop’ waartoe Provinciale Staten vrijdag besloten.

Bedrijven pleiten er voor om uitbreidingen die een verbetering voor de omgeving opleveren wel toe te blijven staan. Hiervan willen ze de politiek de komende tijd zien te overtuigen.

De sector en landbouwgedeputeerde Hubert Mackus van het CDA werden vrijdag onaangenaam verrast door het besluit dat er voorlopig geen geitenhouderijen meer bij mogen komen en dat ook bedrijfsuitbreidingen niet meer mogen plaatsvinden. Deze geitenstop moet duren tot het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s voor omwonenden klaar is. Dit wordt op zijn vroegst eind 2020 verwacht.

Voorbereid
Het tijdelijke verbod is nog niet van kracht. Een voorstel van deze strekking moet nu door het college van GS worden voorbereid. Via de ondernemersgroep geitenhouderij van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) gaan de geitenhouders de komende tijd met politieke partijen in gesprek in een poging om ze op andere gedachten te brengen en niet de hele Limburgse geitensector op slot te zetten.

"Als er geitenhouders zijn die willen investeren in beperkingen van de uitstoot van ammoniak en fijnstof en het verminderen van geurhinder dan moet dat mogelijk zijn. Verbeteringen komen ook het dierenwelzijn ten goede. Daar kunnen de politieke partijen toch niet op tegen zijn”, stelt Johan van Diepen van de LLTB. Investeringen gaan vaak gepaard met uitbreiding van het aantal dieren, legt hij uit. "Dergelijke investeringen kosten wel geld.”

Verrassend
De opstelling van D66 en VVD, die vrijdag instemden met de geitenstop, was verrassend. Voor die tijd wilden de coalitiepartijen niet ingrijpen in de sector. Recent onderzoek waaruit opnieuw blijkt dat omwonenden een verhoogde kans op longontsteking hebben, heeft daar verandering in gebracht, zeggen ze. De partijen, evenals coalitiepartner PvdA, blijven bij hun standpunt, zeggen ze in reactie op de LLTB-verklaring. Al zegt fractievoorzitter Herman Nijskens (VVD) dat hij "eerst nog moet zien of het juridisch allemaal wel haalbaar is”.

Het provinciebestuur lijkt nog niet veel haast te maken met de geitenstop. Het college zal eerst "een ronde maken langs de gemeenten”, stelt een woordvoerder. Ook moet er nog een juridische toets plaatsvinden. Niet bekend is wanneer een concreet plan aan de Staten wordt voorgelegd. Procedures voor bedrijfsuitbreidingen en nieuwe geitenhouderijen lopen tot die tijd gewoon door. Hoeveel aanvragen er liggen, kan de provincie niet zeggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →