Onderzoek naar daling grondwaterpeil in belangrijke bron

Print
Onderzoek naar daling grondwaterpeil in belangrijke bron

Afbeelding: iStock

De provincie laat samen met buurregio’s onderzoeken wat de oorzaak is van de daling van de grondwaterstand in de Roerdalslenk.

Het gebied van de Roerdalslenk zorgt voor een kwart van het Limburgse drinkwater. De Roerdalslenk beslaat grofweg een gebied tussen Sittard, Roermond en Eindhoven, met stukjes in België en Duitsland.

Metingen
Uit antwoorden op vragen van de Partij voor de Dieren blijkt dat bij recente metingen in Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg een daling van het diepe grondwater in de Roerdalslenk is aangetoond.

Sinds de jaren 80 tot halverwege de jaren 90 is het water ongeveer 5,5 meter gedaald. Daarna was het jarenlang stabiel, maar vanaf 2010 is weer een licht dalende trend zichtbaar.

Oorzaak
Alle betrokken partijen zijn nu naar de oorzaak van die daling aan het zoeken, want in al die regio’s wordt drinkwater uit het Roerdalslenk gehaald. In het eerste kwartaal van 2019 zijn volgens de provincie de resultaten van het onderzoek beschikbaar.

De Partij voor de Dieren stelde de vragen over een mogelijke grondwaterdaling naar aanleiding van de bruinkoolwinning in Duitsland. Maar uit de antwoorden van de provincie blijkt niet of de bruinkoolmijnen de daling van de grondwaterstand veroorzaken. Voor de Duitse bruinkoolwinning wordt weliswaar op grote diepte water weggepompt, maar dat wordt rondom de mijnen weer in de grond geïnfiltreerd om verdroging tegen te gaan.

Bijzonder
Het Roerdalslenk is een geologisch bijzonder gebied met een lengte van 150 km en een breedte van 25 km, liggend tussen de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk. Noord-Brabant, Vlaanderen, Limburg en Noordrijn-Westfalen willen voortaan grensoverschrijdend het grondwater van de diepe Roerdalslenk gaan beheren.

Waterbedrijf WML pompt jaarlijks 19 miljard liter drinkwater op uit dat gebied. Het is volgens een WML-woordvoerder een belangrijke bron omdat de waterkwaliteit uitstekend is. Voorlopig ziet WML nog geen probleem bij de waterwinning. Het water wordt beschermd door moeilijk doordringbare kleilagen. Die gaan vervuiling van bovenaf tegen. De kleilagen mogen daarom niet worden aangetast. In het Roerdal­slenk is voor boringen meestal een ontheffing nodig. Het oppompen van grondwater onder de kleilaag voor beregening is verboden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →