Lekkages na verbouwing aangepaste douche: invalide sleept gemeente voor rechter

Print
Lekkages na verbouwing aangepaste douche: invalide sleept gemeente voor rechter

Afbeelding: iStock

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Zuid-Limburg -

De rolstoelafhankelijke Henriette Wolters sleepte dinsdag de gemeente ­Sittard­-Geleen voor de rechter. Inzet: een correcte aanleg van haar badkamer.

Vanwege een zeldzame erfelijke hersenaandoening is Henriette Wolters (60) uit Sittard afhankelijk van een rolstoel en aangewezen op diverse vormen van ondersteuning en verpleging. Omdat ook douchen niet zelfstandig lukt, vroeg Wolters in november 2017 vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een inloopdouche aan.

Lekkages
Bij de verbouwing werd de douchebak verwijderd en vervangen door een douchebak die slechts een paar centimeter lager was. Daarop werd een tweede verbouwing uitgevoerd, die resulteerde in diverse chronische lekkages waardoor de badkamer van Wolters tot op heden meerdere keren per dag blank staat.

In beide gevallen trok Wolters gedurende de verbouwing aan de bel bij de Wmo-afdeling van de gemeente om haar zorgen te uiten. Na de tweede oplevering nam de Sittardse contact op met de commissie van bezwaar, die een bouwkundige inschakelde. Uit zijn rapport blijkt dat de aanleg van de douche niet passend is en niet adequaat is gebeurd.

Geëmotioneerd
Tijdens het kort geding in Maastricht hield Wolters dinsdag de gemeente verantwoordelijk voor de problemen. De advocaat van Wolters vroeg de rechter daarom de gemeente te dwingen de oplossing van de bouwkundige formeel over te nemen en uit te voeren. Zo ver wilde de rechter niet gaan.

Hij achtte de toezegging van de aanwezige vertegenwoordiger van de gemeente om het besluit (het uitvoeren van de oplossing van de bouwkundige) nog deze week door het college te loodsen voldoende. De vertegenwoordiger kon niet zeggen hoe lang het gaat duren voor de daadwerkelijke verbouwing kan aanvangen.

Een geëmotioneerde Wolters bracht ook naar voren grote moeite te hebben met de houding van de gemeente. In interne mailwisselingen die per ongeluk bij haar terecht waren gekomen, wordt ze onder meer omschreven als lastig.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →