Strijd om Heerlense ‘smaadsite’ foutevastgoedbazen.nl

Print
Strijd om Heerlense ‘smaadsite’ foutevastgoedbazen.nl

Afbeelding: Screenshot De Limburger

Heerlen / Hoensbroek / Zuid-Limburg -

De website foutevastgoedbazen.nl van de SP en een groep Heerlenaren moet uit de lucht, eisen Jos van de Mortel en Metroprop. Ook is de SP gesommeerd te rectificeren.

Jos van de Mortel en de Metroprop-groep sommeren de Heerlense SP om de website foutevastgoedbazen.nl binnen een week uit de lucht te halen. Verder moet de SP een rectificatie plaatsen in De Limburger en op de Facebookpagina van de partij.

Gebeurt dat niet, dan zullen zij dat in kort geding proberen af te dwingen, zegt hun advocaat Jay Mookhram. "Het gaat om een site, waar mijn cliënten nadeel van ondervinden. Zij moeten steeds weer reageren op reacties van zakelijke partijen, zoals ontwikkelaars, die de website hebben gezien.”

Geïnvesteerd
Foutevastgoedbazen.nl werd vlak voor de laatste raadsverkiezingen door de Heerlense SP en een groep Heerlenaren gelanceerd. De informatie op de site is feitelijk onjuist, stelt Mookhram: "Jos van de Mortel en de Metroprop-groep hebben niet de meeste leegstand. Verder laat Metroprop zijn bezit niet verloederen, zoals wordt beweerd. Er is de afgelopen jaren juist voor tien miljoen euro geïnvesteerd. De kantoorpanden in Schinkel Noord zijn begin dit jaar verkocht. Voor de ‘historische’ panden in de Honigmannstraat geldt dat Metroprop die graag wil verbouwen, maar noodgedwongen op andere partijen wacht.”

Los daarvan suggereert de website dat er meerdere foute vastgoedbazen zijn, maar wordt ook een half jaar later alleen zijn client genoemd, constateert Mookhram. De advocaat spreekt van een ‘smaadsite’: "Cliënten beraden zich op verdere stappen.”

Verloederen
Ron Meyer, fractieleider van de SP in Heerlen, zegt dat hij de sommering nog niet onder ogen heeft gehad. Hij is verbaasd over de juridische actie, gelet op de manier waarop Van de Mortel zich in het publieke debat mengde - onder meer via dure advertentiecampagnes. "Het is de wereld op z’n kop: de steenrijke vastgoedbaas die de stad en positieve initiatieven voortdurend zwart maakt, rent jankend naar de rechter om een simpele website waarop getoond wordt wat iedereen op straat kan zien: leegstand en verloedering. Treurig.”

Volgens Meyer is de website een langlopend project en is het heel wel mogelijk dat er in de toekomst ook andere vastgoedbazen zullen worden genoemd. "Wij vragen mensen om feiten te melden en we stimuleren vastgoedbazen om hun panden op te knappen.” De SP is niet onder de indruk van een eventuele sommering, besluit Meyer. "Wij laten ons daar niet door intimideren. Wel gaan wij altijd de discussie aan met onze politieke opponenten.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →