Venray: ‘Regels over huisvesting arbeidsmigranten te streng’

Print
Venray: ‘Regels over huisvesting arbeidsmigranten te streng’

Poolse arbeiders aan het werk. Foto ter illustratie. Afbeelding: John Peters

Venray / Noord-Limburg - Venray gooit de oude regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten overboord.

De gemeente vindt die regels, die dateren uit 2013, te streng. Regionaal wordt gewerkt aan het maken van nieuwe regels waaraan het onderbrengen van buitenlandse werknemers moet voldoen. Venray komt vooruitlopend daarop met eigen voorschriften.

Flexibel
Grootste probleem van de huidige criteria is dat ze, aldus de gemeente, te weinig flexibel zijn. Daardoor vallen plekken die in principe goed zijn voor de huisvesting van buitenlandse werknemers, bij voorbaat af.

Het gaat om onderdak voor buitenlandse werknemers die hier kort willen blijven. Onder deze short stay-regeling vallen mensen die vier tot negen maanden blijven. Het is de bedoeling daar anderhalf jaar van te maken, want zolang hebben buitenlandse werknemers nodig om te beslissen of ze zich definitief hier willen vestigen. Verder willen gemeenten af van het verbod van de huisvesting op bedrijventerreinen. Huisvesting moet voldoen aan bepaalde criteria; als daaraan wordt voldaan, is dat genoeg. Een onderkomen moet voldoen aan bouwregels, er moet een nachtregister worden bijgehouden en de eigenaar moet toeristenbelasting betalen. Verder eist de gemeente strenge regels om overlast te voorkomen.

Otto
Venray is al soepeler voor uitzender Otto. Die mag op De Hulst aan de A73 een tijdelijk ‘Polendorp’ bouwen. Venray wijst erop dat de provincie experimenten op bedrijventerreinen toestaat. Want ‘het ene bedrijventerrein is het andere niet’. Belangrijk zijn ontsluiting, uitstraling, veiligheid, landschap, flora en fauna en milieueffecten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →