Justitie pleit voor kleinere veestapel

Print
Justitie pleit voor kleinere veestapel

Afbeelding: ANP

De veestapel zal moeten krimpen. Alleen daarmee kan grootschalige mestfraude tegengegaan worden. Meer controleurs, zoals de minister stelt, gaat niet werken. Dat zegt milieuofficier Rob de Rijck in NRC.

De plannen van het kabinet om mestfraude in onder meer Limburg en Brabant aan te pakken, zullen onvoldoende opleveren. Het aantal dieren in de veehouderij moet omlaag. Alleen dan lukt het om de grootschalige fraude met dierlijke mest te beteugelen. Met die opvallende uitspraak in NRC, mengt landelijk milieuofficier Rob de Rijck van het Openbaar Ministerie zich in het debat over mestfraude en de omvang van de veestapel.

Afstand
Het Openbaar Ministerie neemt daarmee afstand van de manier waarop minister Carola Schouten van Landbouw de mestfraude wil aanpakken. Ze ontvouwde afgelopen najaar een plan hiervoor. Schouten maakte het onder meer mogelijk het aantal controleurs bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) uit te breiden.

De grote hoeveelheid mest die de dieren in de veehouderij produceren heeft onder meer geleid tot mestfraude in Limburg en Brabant. Onlangs maakte de Landwirtschaftskammer, een agrarische organisatie in Noordrijn-Westfalen, bekend dat er ook werd gesjoemeld met mesttransporten vanuit hier naar Duitsland.

Krimp
De discussie over de omvang van de veestapel woedt al een tijdje. Zeker in veedichte gebieden als de Peelregio van Limburg en Brabant en de Gelderse Vallei. In Limburg drongen onder meer de Kerngroep Limburg Gezonder en de SP aan op krimp van de veestapel. Bij de kerngroep zijn burgerinitiatieven aangesloten die kritisch staan tegenover de overlast van de veehouderij. Cor de Nijs van Limburg Gezonder noemt terugdringing van het aantal dieren onvermijdelijk. "Wij geloven niet dat alleen het toepassen van moderne technieken de oplossing is voor de problemen zoals de uitstoot van ammoniak en fijnstof.”

Veel boeren begrijpen niets van de discussie over een kleinere veestapel. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) ziet minder vee niet als oplossing. Woordvoerder Roel Boots: "Er zijn ook andere mogelijkheden om te komen tot meer balans op de mestmarkt.” Hij doelt daarmee op de kringloopgedachte waarbij dierlijk mest kunstmest vervangt en dus de afzetmarkt voor dierlijk mest groter wordt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →