Crisisopvang voor ouderen in Weert

Print
Crisisopvang voor ouderen in Weert

Afbeelding: iStock

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy - Een belasting voor cliënt en familie. Weerter dementerenden met acute gedragsproblemen moeten nu nog voor behandeling naar Venray. Daar komt met een eigen Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie verandering in.

Zorgverlener Stichting Land van Horne en Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg gaan in Weert een Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP) opzetten met ongeveer twintig bedden. In een IEP worden mensen met dementie in combinatie met gedragsproblemen of psychiatrisch ziektebeeld behandeld. Bedoeling is dat ze na behandeling weer terug naar huis of naar een regulier zorgcentrum gaan.

Locatie
Eerder werden IEP’s geopend in Venray en Venlo. De IEP in Roermond gaat binnenkort open. In Weert zijn Land van Horne en woningcorporatie Wonen Limburg op zoek naar een geschikte locatie voor een dergelijk expertisecentrum. Dat zou ondergebracht kunnen worden in een bestaand gebouw, maar ook nieuwbouw behoort tot de mogelijkheden, zegt Raoul Bakkes, directeur Zorg en Dienstverlening bij Land van Horne.

Stuurgroep
Inmiddels is een stuurgroep aan de slag gegaan om de komst van het IEP in Weert voor te bereiden en onder meer te kijken hoeveel en welk personeel ervoor aangetrokken of opgeleid moet worden. Het IEP in Weert zal bestaan uit ongeveer tien crisisbedden voor (acute) opname en tien plekken om de cliënten na hun behandeling met gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor te bereiden op terugkeer naar huis of regulier zorgcentrum.

Doorstroming
"De IEP’s zijn gericht op een snelle doorstroming", zegt Bakkes. "De cliënten verblijven er enkele weken tot hooguit enkele maanden. Bij de expertisecentra, die overigens worden ondersteund door de ziektekostenverzekeraars, wordt kennis opgebouwd en onderling gedeeld. In een IEP combineer je de ouderenzorg met geestelijke gezondheidszorg. Nu nog moeten cliënten met acute problemen naar Venray. Dat is een grote belasting voor die persoon, maar ook voor de familie." Bakkes hoopt eind 2019, begin 2020 in Weert een IEP te kunnen openen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →