Nieuwe generatie buutteredners eist hoofdrol op

Print
Nieuwe generatie buutteredners eist hoofdrol op

Afbeelding: Peter Schols

Merkelbeek - Een nieuwe lichting buuttereedners dient zich nadrukkelijk aan als opvolger van de generatie die de afgelopen 15 jaar het gezicht en geluid van de Limburgse buutte-wereld heeft bepaald. Dat bleek dinsdag bij de tweede voorronde van de Limburgse Buuttekampioenschappen, die door de Zeemplekkesj in Merkelbeek werden gehouden.

Met name Erick Reck uit Meerssen met zijn buut ‘Reddingsbrigade Limburg’ en Bas van Neer uit Susteren met ‘Werk höbbe is niks’ toonden aan dat ze klaar staan om  ‘de vaan’ over te nemen van hun voorgangers (en ook wel leermeesters) als Gilbert Petit, Fer Naus, Pierre van Helden, Hub Stassen, Ger Frenken en Har Daniëls. Geen van deze ‘buutte-dino’s deed dit jaar mee aan de voorrondes van Buuttekampioenschappen.

Ook Maastrichtenaar Robert Walthouwer  als ‘Bèr de aajt prof liet zien dat hij talent heeft om een zaal aan het lachen te krijgen.

Stevige grappen
Met goede, stevige grappen aan het begin van hun buut en een vlot tempo van presenteren wisten Reck en Van Neer al snel de zaal in te pakken. "Je weet niet hoeveel mensen ik heb moeten redden”, begon Reck zijn buut. "Allemaal Maastrichtenaren. Die kunnen zelfs onder water hun mond niet houden.” Dat zijn de grappen, waar je zeker buiten de hoofdstad van Limburg goed mee scoort.

"Ik ben deeltijd werkloze. Als er ergens geen werk is dan roepen ze me op,”. Het leverde Bas van Neer een van de vele lachsalvo’s op.

Verhaallijn
De rest van de negen buuttereedners hadden het af en toe zwaar. "Sommigen kregen niet eens de 11 minuten volgepraat”, zeiden toeschouwer onthutst tegen elkaar na afloop.

De boodschap van de jury dat er dit jaar extra gelet zou worden op de  opbouw en verhaallijn van de buurt, was door de meeste deelnemers wel gehoord. Maar sommigen hadden de boodschap erg letterlijk opgevat en vertelden een bij vlagen amusant verhaal met de nodige woordspelingen maar vergaten goede grappen en pakkende oneliners toe te voegen. Hun buut ging uit als de bekende nachtkaars.

Woensdagavond is het de beurt aan KV de Piepkukes om in Nedeweert-Eind de laatste van de drie voorrondes te houden. Daarna maakt de jury bekend hoeveel en welke buuttereedners er naar de finale op 11 januari in Roermond gaan