'Alibaba kiest voor Luik om 24-uurs vliegveld'

Print
'Alibaba kiest voor Luik om 24-uurs vliegveld'

De luchthaven in Luik. Afbeelding: Peter Schols

Dat webwinkelgigant Alibaba zijn Europese distributiecentrum in Luik vestigt en niet in Limburg heeft alles te maken met het feit dat op de Waalse luchthaven 24 uur per dag gevlogen mag worden.

Dat blijkt uit uitspraken van Europees topman Terry von Bibra in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Von Bibra geeft drie hoofdredenen voor het besluit. Er zitten al diverse koeriersbedrijven, er is logistieke expertise aanwezig en de luchthaven is 24 uur per dag, zeven dagen in de week open.

Nadeel
Vooral dat laatste heeft blijkbaar in het nadeel van Limburg uitgepakt. Koeriersbedrijven en logistieke expertise zijn ook in onze provincie ruim aanwezig, maar op Maastricht Aachen Airport mag alleen worden gevlogen tussen zes uur in de ochtend en elf uur 's avonds.

Die beperking past niet bij de Europese uitbreidingsplannen van de webwinkelgigant. De miljardeninvesteringen die de Chinezen hier doen, moeten ervoor zorgen dat producten die in Europa worden besteld, op termijn uiterlijk binnen 72 uur arriveren bij de klant.

Concurrenten
Nu is het nog vaak zo dat bestellingen die bij de webgigant worden gedaan veel langer onderweg zijn dan die bij concurrenten als Amazon of Bol.com.