Geen korting, maar extra geld voor bieb Brunssum

Print
Geen korting, maar extra geld voor bieb Brunssum

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Brunssum / Zuid-Limburg - De geplande bezuiniging voor de bieb in Brunssum gaat van tafel. Sterker nog, de raad trekt extra geld uit. Het is de vraag of dat genoeg is.

Eerder wilde de gemeente veertig mille korten op de bijdrage aan de bieb, die al enkele jaren fikse besparingen voor de kiezen kreeg. Eerder kwam met name de SP daartegen in het geweer, nu zag vrijwel de hele gemeenteraad dat de bieb ‘door de hoeven dreigde te zakken. Dus komt er een noodplan.

Voorwaarde
Ondanks de tekorten op de begroting schrapt de raad de korting van veertig mille en trekt 85 mille extra uit. Voorwaarde is wel dat de bibliotheek voor 1 maart met een toekomstplan komt. De instelling moet meer samenwerken met andere instellingen en activiteiten ontplooien op het gebied van cultuur, educatie en ontmoeting.

Volgens part-time interim-directeur Jos Richter is het gevraagde toekomstplan al klaar. Daaruit blijkt dat de huidige bijdrage van 388 mille per jaar te weinig om de bibliotheek zelfstandig en volwaardig overeind te houden. Daarvoor zou jaarlijks anderhalve ton extra nodig zijn. Er is nu geen geld voor beheer van ICT, vervanging van personeel bij ziekte en klimaatbeheersing.

Vage plannen
Om samenwerking te zoeken met instellingen als scholen, cultuurcentra en buurthuizen is een volwaardige bibliotheek nodig, blijkt uit de plannen die eerder aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd. De raad vond die plannen nog te vaag. Ook om te fuseren met een andere bieb zou de Brunssumse instelling eerst op orde moeten zijn.

Die is nu door de bezuinigen zo uitgekleed dat ze de ‘outcast in bibliotheekland is’, waarmee niemand wil samenwerken, stelt verantwoordelijk wethouder Carolus de Rijck (BCD). Samenwerking of fusie kan op termijn wel een besparing opleveren. De hele gemeenteraad is het erover eens dat een volwaardige bieb nodig is. CDA en VVD vinden dat er snel een plan op tafel moet liggen, anders moet de gemeente een deel van het extra geld niet geven.

Uiteindelijk besloot de hele raad dat de bieb eerst de helft van de extra 85 mille krijgt om voor 1 maart een goed plan te maken. Daarna wordt bekeken of ook de rest van het geld wordt uitbetaald.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →