Bakkers luiden noodklok: brood gaat flink in prijs stijgen

Print
Bakkers luiden noodklok: brood gaat flink in prijs stijgen

Afbeelding: Shutterstock

De bakkers luiden de noodklok: zij verwachten dat de prijs van brood de komende maanden met zeven tot tien procent zal stijgen.

Als belangrijkste oorzaak van de stijging voert het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de btw-verhoging van komend jaar aan. Die gaat voor levensmiddelen van zes naar negen procent per 1 januari 2019, aldus het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij. 

Onvermijdelijk
De hogere grondstofprijzen (tarwe) en toenemende loon- en transportkosten maken een prijsstijging onvermijdelijk, stellen de bakkers. Ze moeten de hogere kosten in de prijs van het eindproduct doorberekenen. "We willen de consumenten laten weten dat de prijsverhogingen eraan komen”, aldus Elice Verbunt, woordvoerder van het NBC.

Het is geen verkapte manier om meer winst te maken op brood, benadrukt zij. "Bakkerijen kunnen uitleggen aan hun klanten waar de prijsverhoging vandaan komt.”

Warme zomer
De tarweprijs is door de warme en droge zomer gestegen met 25 procent, melden de bakkers. Toch, zegt het kenniscentrum, is brood nog goedkoop ten opzichte van andere producten.