Van Nul tot Nu: Discipline, 50 jaar geleden

Print
Van Nul tot Nu: Discipline, 50 jaar geleden

Paters in het scheikundelokaal van het Bernardinuscollege Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Heerlen / Hoensbroek - Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege schrijft wekelijks voor VIA Heerlen de historische rubriek 'Van Nul tot Nu'. Daarin beschrijft hij een stukje geschiedenis van Parkstad.

Een halve eeuw geleden was er meer discipline op scholen. Maar is ook niet heel veel het zelfde gebleven?

50 jaar geleden
Bij het doorbladeren van de jaargang 1967/68 van de schoolgids van wat toen nog het Sint Bernardinuscollege heette, komt mij heel veel vertrouwd voor. “Zorg tijdig vóór het begin der lessen op het schoolterrein aanwezig te zijn. Belangrijk is dat de lessen op tijd kunnen beginnen. Iedereen dient daarom op tijd in het klaslokaal aanwezig te zijn. De telaatkomers moeten zich melden en ontvangen een briefje. Zonder dit briefje heeft men geen toegang tot de les.”

Telaatkomers
Anno 2018 beginnen de leerlingen bij het signaal van vijf voor half negen te rennen om vooral niet te laat in de les te zijn. En als de les eenmaal begonnen is, komen de telaatkomers alleen maar binnen als ze keurig een briefje gehaald hebben. Ook bij andere zaken lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Nogmaals de schoolgids van 50 jaar geleden: “Plaats fietsen in de daarvoor aangewezen fietsenstalling. Wie uit de les of studie wordt verwijderd, moet zich melden. In de pauze mogen de leerlingen niet in de klaslokalen achterblijven.” Sommige formuleringen mogen wat gedateerd zijn, maar spreken mij zeer aan: “Van de leerlingen wordt verwacht dat zij zich tegenover de docenten en alle medewerkenden korrekt en beschaafd weten te gedragen.”

Veranderingen
Maar als je goed kijkt in de oude schoolgids, zie je de enorme maatschappelijke veranderingen die ondertussen plaats gevonden hebben. Toen zaten alleen jongens op het Bernardinuscollege. Het docentencorps bestond bijna alleen uit mannen. De enkele vrouw gaf meestal les in een taal. De schoolleiding was grotendeels in handen van paters.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →