Alleen plaquettes refereren nog aan band Maastricht en Koblenz

Print

Een zuil met de naam van Maastricht, in de binnenstad van Koblenz. Afbeelding: Petra Timmermans

Maastricht / Itteren - De stedenband tussen Maastricht en de Duitse stad Koblenz verkeert al jaren in 'slapende' toestand. In het straatbeeld Koblenz is de herinnering aan de band, evenals in Maastricht, nog steeds aanwezig. Maastricht focust op Chengdu en Rama. Petra Timmermans vindt dat jammer. "Koblenz sluit qua cultuur meer aan bij Maastricht."

Arie Voorzee vroeg zich  onlangs in zijn VIA rubriek Confetti af hoe het zit met de stedenband tussen Maastricht en Koblenz. “Op de Markt ligt nog altijd een plaquette, uit 1986, waarin die band wordt bevestigd”, zo schreef hij. In de gemeentelijke evaluatierapporten is over Koblenz niets meer terug te vinden.

Petra Timmermans uit Maastricht vindt dat jammer. “Koblenz sluit qua cultuur meer aan bij Maastricht dan steden in Nicaraqua en China. Koblenz is een prachtige oude stad die volop in ontwikkeling blijft en voortdurend architectonisch moderniseert.” De gemeente Maastricht heeft ook stedenbanden met Chengdu in China en Rama in Nicaragua.

'Geschäftsverband'
Timmermans  was afgelopen september in Koblenz en trof in de binnenstad een zuil aan waarop de naam Maastricht, inclusief de engel, vermeld staat. Evenals een andere zustersteden, zoals Nevers.
Aan de over van de Rijn in deze Duitse stad, bij de ingang van Weindorf,  had ze in 2012 al een plaquette van Maastricht aangetroffen.  Daarop is de ‘Partnerschaft’ tussen beide steden vereeuwigd sinds 1981. Die plaquette was destijds aangeboden door het ‘Geschäftsverband’ Brusselsepoort.

'Slapend'
De gemeente beaamt dat Koblenz al geruime tijd niet meer in gemeentelijke evaluaties voorkomt. De  stedenband met Koblenz  is ‘slapend’. Dat wil zeggen dat er geen activiteiten meer worden ontplooid aan weerszijden, aldus een woordvoerder. “De gemeente Maastricht heeft er enige jaren geleden al voor gekozen om te focussen op samenwerkingen met Rama en Chengdu”, aldus de woordvoerder.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →