Maximaal 23 cent per minuut voor bellen in EU

Print
Maximaal 23 cent per minuut voor bellen in EU

Afbeelding: Shutterstock

Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met maximumtarieven voor alle buitenlandse gesprekken en sms'jes binnen de EU-lidstaten. Vanuit Nederland naar een ander EU-land bellen mag vanaf 15 mei 2019 niet meer dan 19 eurocent per minuut kosten, een sms niet meer dan 6 cent.

De stap volgt op het afschaffen van de roamingkosten op Europees niveau in juni vorig jaar. Daardoor ging bellen, sms'en en internetten in het buitenland voortaan evenveel kosten als binnen de eigen landsgrenzen. Maar het verlagen van de extra kosten voor internationaal bellen of sms'en binnen de EU bleef buiten schot.

Nederlanders betalen nu nog 25 tot 75 cent per minuut voor een gesprek naar een ander EU-land. Dat moet nu dalen tot maximaal 23 cent met de btw meegerekend.

Waarschuwingssysteem
Ook wordt er Europa-breed een 'omgekeerd 112'-systeem, een burgerwaarschuwingssysteem zoals NL-Alert, ingevoerd. "Nederland is hier gidsland'', zegt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA). Hij is opgetogen over het prijsplafond voor internationaal bellen. "Geen dure telefoontjes en sms'jes meer naar je zoon of dochter die in een ander EU-land studeert of een vriend die woont in het buitenland.''

Marietje Schaake (D66) is blij dat er "een einde komt aan een absurde situatie''. "In Europa mag een landcode geen reden zijn voor verschillen in prijs.”

De Europese consumentenorganisatie BEUC is verheugd over betere bescherming in de nieuwe wetgeving. Zo mogen telecombedrijven geen extra kosten berekenen als een klant voortijdig zijn contract wil beëindigen. Ook moeten consumenten delen van hun bundel ongestraft kunnen schrappen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →