Tweede Kamer wil nauwer contact met Amerikaanse parlementariërs

Print
Tweede Kamer wil nauwer contact met Amerikaanse parlementariërs

Martijn van Helvert (CDA) Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer wil een speciale groep in het leven roepen waarin Nederlandse Kamerleden informeel kunnen overleggen met Amerikaanse congresleden. Dat voorstel doen regeringspartijen CDA, VVD, D66, ChristenUnie en in elk geval oppositiepartijen SGP en 50Plus.

Nu zijn er alleen zulke contactgroepen met parlementariërs uit onze buurlanden België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met Frankrijk.

Dat voorstel deed CDA-Kamerlid Martijn van Helvert bij de behandeling van de begroting Buitenlandse Zaken. Twee keer eerder deed hij in het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, hetzelfde voorstel, twee keer werd dat afgewezen. Nu hij een grote Kamermeerderheid achter hem heeft, denkt Van Helvert het alsnog te kunnen regelen.

Buurland
Kamervoorzitter Khadija Arib wil er niet aan omdat ze bang zou zijn dat er dan voor veel meer landen een contactgroep moet komen. Volgens Van Helvert is de VS echter een bijzondere bondgenoot. "De VS is in principe ook een buurland, alleen moet je wat verder varen”, grapt Van Helvert, die het ‘opmerkelijk’ vindt dat de contactgroep nog niet bestaat.

Hij wijst op de lange geschiedenis tussen Nederland en de VS; in 2009 vierden beide landen 400 jaar vriendschap. "Geen enkel ander land heeft zo’n lange al betrekkingen met de VS. Dat maak je niet kapot in één termijn presidentschap – of twee,’’ aldus Van Helvert, die verwijst naar de bekoelde transatlantische betrekkingen sinds Donald Trump president is. Ook cultureel en economisch zijn er volgens de CDA’er nauwe banden.

Beide kanten
In het Amerikaanse congres is al een speciale groep congresleden dat speciaal naar Nederland kijkt. Deze zogeheten Dutch Caucus heeft via de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra te kennen gegeven dat er ook van Amerikaanse zijde behoefte is aan nauwer contact met hun Nederlandse collega’s.

Volgens Van Helvert moet er zo open en informeel gesproken kunnen worden over wat goed gaat, maar ook dingen die verkeerd gaan in de betrekkingen tussen de twee landen. "Denk aan de sancties tegen Iran, die de Amerikanen willen instellen en waar Nederlandse bedrijven ook de dupe van kunnen worden, maar ook aan kernwapens of de gezamenlijke strijd tegen IS.” Ook kunnen bezoeken van ministers of andere hoogwaardigheidsbekleders in de contactgroep voorbesproken worden, stelt het CDA-Kamerlid. "Zo weet je al of voorstellen die dan gedaan worden, in goede aarde zullen vallen.”