Resolutie tegen honger als wapen lijkt papieren tijger

Print
Resolutie tegen honger als wapen lijkt papieren tijger

Afbeelding: AFP

Op Nederlands initiatief besloot de Verenigde Naties de inzet van honger als wapen te verbieden. Maar nu Jemen hongersnood lijdt, lijkt die resolutie vooral symbolisch. Wel is er voor het eerst een Kamermeerderheid vóór een VN-wapenembargo tegen Saoedi-Arabië, het land dat Jemen bombardeert.

Afgelopen mei noemde minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking uithongering nog 'een afschuwelijke middeleeuwse manier van oorlog voeren, die we voor eens en altijd moeten uitbannen'. Ze noemde Jemen als voorbeeld. Maar er was ook optimisme: de VN Veiligheidsraad besloot op voorspraak van onder andere Nederland een resolutie aan te nemen die honger als oorlogswapen moet uitbannen. "Een krachtig signaal'', vond Kaag.

Maar nu in Jemen miljoenen mensen hongersnood lijden, wappert niemand met de eerder bejubelde resolutie. Sancties zijn niet opgelegd. Dat is ook niet het doel van de resolutie, zeggen ingewijden. Het moet slechts gezien worden als 'noodkreet' die honger in oorlogen op de agenda zet.

Sterke bewijzen
Volgens de World Peace Foundation zijn er 'sterke bewijzen' dat de coalitie van strijdende partijen - Saoedi-Arabië voorop - in Jemen een bewuste strategie hanteert om voedselproductie en -distributie te vernietigen. Op korte termijn zijn zo'n 14 miljoen Jemenieten afhankelijk van voedselhulp - de helft van de totale bevolking.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut begrijpt niet dat de resolutie zonder gevolgen blijft. Ze roept minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vandaag op om zich in de Veiligheidsraad sterk te maken voor het instellen van sancties. "Ik snap dat wij niet kunnen bepalen hoe andere landen reageren, maar wij zijn nog tot 2019 lid van de Veiligheidsraad. Nu kunnen we het tenminste nog proberen.''

In het nauw
Een Kamermeerderheid wil juist dat Nederland in die Veiligheidsraad gaat pleiten voor een internationaal wapenembargo. Zij zien dat Saoedi-Arabië na de moord op de journalist Jamal Khashoggi internationaal in het nauw zit.

Blok ziet niets in een oproep bij de VN voor een wapenembargo. "Dat zal door die landen met 'nee' beantwoord worden'', aldus Blok. "Als we het antwoord al weten, helpt het niet dat met veel ponteneur te verklaren.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →