Rechter: intocht Sinterklaas kan doorgaan zoals gepland

Print
De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad kan aanstaande zaterdag gewoon als gepland doorgaan. Dat heeft de rechter in Haarlem woensdag besloten.

De stichting Majority Perspective eiste dinsdag in kort geding dat de in haar ogen "racistische" Zwarte Piet niet bij de landelijke sinterklaasintocht in Zaanstad zou zijn. Ook roetveegpieten vond de stichting geen goede oplossing. De stichting vroeg niet om een volledig verbod van de intocht.

Overleg
De rechter stelde dat de eisende partij voorafgaand aan het kort geding niet voldoende en op tijd het gesprek is aangegaan met de gemeente en de andere organisatoren van de intocht. Daar had de stichting volgens de rechter wel voldoende tijd en mogelijkheden toe. De rechter was het niet eens met de stichting dat zulk overleg geen zin zou hebben. Daarom verklaarde hij de stichting niet ontvankelijk.

Censuur
De rechter voegde er aan toe dat als de stichting wél ontvankelijk zou zijn verklaard, ze de zaak ook had verloren. Makers hebben de vrijheid om naar eigen inzicht hun programma's te maken. Het zou censuur zijn om daaraan te tornen.

Discussie
In een lang betoog ging de rechter inhoudelijk in op de maatschappelijke discussie, grondrechten en discriminatie. De voorzieningenrechter vindt dat hij alleen vooraf zou kunnen ingrijpen als is te voorzien dat de intocht een forse breuk op grondrechten oplevert. En dat is volgens hem niet het geval.

Ook wees de rechter erop dat de figuur van Zwarte Piet al langzaam is aangepast en dat hiermee al afscheid wordt genomen van de 'klassieke' Zwarte Piet.

Naast Zaanstad waren ook de Nederlandse staat, het Commissariaat voor de Media, de NTR, de Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision voor de rechter gedaagd. Volgens de stichting dragen zij door de organisatie en medewerking aan de landelijke intocht bij aan de promotie van racisme en discriminatie van donkere mensen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →