Eis zes jaar tegen verdachte overval juwelier Venlo

Print
Eis zes jaar tegen verdachte overval juwelier Venlo

Afbeelding: De Limburger/Harry Lücker

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg - Mohamed El H. (27) uit Amsterdam moet zes jaar achter de tralies voor het medeplegen van de gewapende overval op een juwelier aan de Markt in Venlo op 10 januari. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Officier van justitie Sandra Kierkels zei woensdag voor de rechtbank in Roermond dat vaststaat dat El H. bij het groepje mannen behoorde dat in zeer korte tijd een ravage heeft aangericht in een juwelierszaak in hartje Venlo. Met een sloophamer werden vitrines ingeslagen, waarna sieraden en exclusieve horloges werden geroofd. De daders hielden daarbij drie personeelsleden, onder wie de mede-eigenaren, onder schot. De politie arresteerde eind mei drie verdachten van 27, 22 en 17 jaar uit Amsterdam. Een vierde verdachte van 22 jaar werd in september opgepakt. 

Volgen
De politie kreeg de gouden tip van een attente vrouw die net na de overval zag hoe in zwart geklede mannen in Venlo in grote haast naar een auto renden  Ze noteerde het kenteken. Het bleek om een huurauto met volgsysteem te gaan. De politie kon aan de hand daarvan en van veel camerabeelden de gangen van de verdachten gedetailleerd in kaart brengen. Ze logeerden voor de overval in een appartement in Heythuysen, kochten een sloophamer in Venray, reden voor drugs naar Roermond, vluchtten naar Duisburg om daar te overnachten en gingen naar Antwerpen om hun gestolen spullen van de hand te doen. 

Vrijspraak
Advocaat Chris Flokstra van El H. betoogde dat het OM onvoldoende bewijs heeft dat zijn cliënt een substantiële bijdrage heeft geleverd aan de overval. Dat te zienis  dat EL H. op 10 januari, maar ook ervoor en erna met de medeverdachten optrok, maak hem, volgens de raadsman, nog geen overvaller. Hij bepleitte vrijspraak. De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht. 

De drie medeverdachten van EL H.  worden later berecht. De rechtszaak tegen Ahmed A. (22) ging woensdag niet door omdat de man niet naar de rechtbank kwam De politie zou hem, zo beweert zijn advocaat, wegens ziekte in een luxe auto naar Roermond brengen. Hij weigerde 's morgens in een regulier busje voor het vervoer van gedetineerden te stappen. Zijn zaak wordt nu op 12 december gelijktijdig met die van Amsterdammer Hassan B. (22) behandeld. De politie pakte hem twee maanden geleden als laatste op. De  rechtszaak tegen de minderjarige jongen vindt later plaats. De rechter besliste woensdag om zijn detentie te schorsen. 

Lees ook: Geen luxe vervoer: overvalverdachte laat zitting schieten