Voedingscentrum: pakjes drinken nog altijd vol suiker

Print
Voedingscentrum: pakjes drinken nog altijd vol suiker

Afbeelding: Voedingscentrum

Het Voedingscentrum wil ouders ervan doordringen dat pakjes drinken voor hun kinderen vaak vol suiker zitten. Veel ouders realiseren zich niet hoeveel suiker ze hun kind meegeven naar school.

Multivitaminedrank. Klinkt best gezond. Maar er zitten wel vier suikerklontjes in per pakje. En appelsap? Sommige soorten bevatten zelfs vijf klontjes. Goed voor ouders om dat te weten voordat ze drinken kopen voor mee naar school. Geef liever een keer water mee aan de kinderen, adviseert het Voedingscentrum.

"Een pakje vruchtensap kan al snel meerdere suikerklontjes bevatten en de zuren in sapjes zijn slecht voor het gebit”, zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum. "Bovendien vinden we dat de verpakkingen van dit soort pakjes vaak enigszins misleidend zijn.”

Suggereert
Het fruit op de verpakking suggereert dat het product gezond is, terwijl de drank veel calorieën en minder vitamines en vezels bevat dan fruit. "Daarom kan deze sap echt fruit nooit vervangen. We hopen ouders hiervan bewust te maken van zodat zij eerder kiezen voor water, eventueel met een smaakje.” Het Voedingscentrum heeft  naar eigen zeggen een goede afspiegeling van het aanbod’ van vruchtensapjes gekozen.

Het goede nieuws is dat de hoeveelheid suiker in pakjes sap omlaag gaat. Neem Capri-Sun. Een pakje bevatte vorig jaar nog  vijf klontjes, nu nog maar de helft. Mooi, maar het is niet ineens een gezond product. "Wat ons betreft gaat het niet snel genoeg, en daarom vinden we het des te belangrijker om de consument te informeren zodat die een bewuste keuze kan maken.” 

Promoten
Vooral in de zuiveldrank zit nog schrikbarend veel suiker, ziet Foodwatch. "In chocomelk of milkshakes zit vaak meer suiker dan in cola", zegt campaigner Sjoerd van de Wouw. "Scholen promoten nu meer water, en weren pakjes. Met succes, dus in die categorie zie je dat producenten het suikergehalte minderen. Maar er zitten nog veel foute drankjes tussen.” Wat Foodwatch betreft is het goed dat de suikerdrankjes worden teruggedrongen. "Dat drinken is een slechte gewoonte.”

Dat er nog steeds afbeeldingen op staan van fruit terwijl er minder dan een procent van dat fruit in de drank zit. Van de Wouw: "Dat is pure marketing en inhoudelijk flauwekul.”

De strijd tegen suiker wordt op veel fronten uitgevochten. Frisdrankproducenten hebben beloofd 30 procent minder suiker in hun drankjes te stoppen richting 2025. Dat hebben zij afgesproken met staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) in een convenant om overgewicht terug te dringen, het zogenoemde Preventieakkoord.