Brandt-Corstius laat ‘verkrachtingszaak’ tegen Gijs van Dam vallen

Print
Brandt-Corstius laat ‘verkrachtingszaak’ tegen Gijs van Dam vallen

Justitie seponeert de aangiftes die journalist Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam tegen elkaar hebben gedaan. Afbeelding: AD/ANP (fotomontage)

Jelle Brand-Corstius staakt de juridische strijd om tv-producent Gijs van Dam alsnog te laten vervolgen. Dat bevestigt zijn advocaat Nico Meijering aan het AD: "Mijn cliënt heeft zijn doel bereikt."

Volgens Brandt-Corstius is hij in 2002 verkracht door tv-producent Gijs van Dam. Daar deed hij in 2017 aangifte van. Maar het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak. 

Artikel 12
Brandt-Corstius kan een artikel-12-procedure starten om alsnog vervolging af te dwingen, maar ziet daar van af, bevestigt zijn advocaat Meijering. "Mijn cliënt heeft ervoor gekozen geen artikel 12-procedure te starten hoewel dat er zowel juridisch als inhoudelijk alle reden toe was. Maar cliënt heeft in het kader van #metoo met zijn publicatie zijn doel bereikt en wenst verder een punt te zetten achter deze kwestie."

Aangifte Van Dam
Van Dam heeft de verkrachting altijd ontkend, daarom heeft hij aangifte gedaan tegen Brandt-Corstius van smaad en laster. Ook die zaak werd geseponeerd door het OM, maar de tv-producent startte wel een artikel-12-procedure om vervolging af te dwingen. Het hof buigt zich daar nog over. 

Ook deed Van Dam deze zomer opnieuw aangifte van smaad omdat Brandt Corstius hem in het rijtje ‘Harvey Weinstein en Bill Cosby’ schaarde, zegt Van Dams advocaat Peter Plasman: "Die aangifte is nog in behandeling", zegt Plasman. De advocaat zegt het ‘niet meer dan logisch’ te vinden dat Brandt Corstius de zaak verder laat vallen. "Het was een kansloze exercitie, die aangifte, dus dit is volkomen logisch.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →