Welkome bonus voor museum De Domijnen in Sittard

Print
Welkome bonus voor museum De Domijnen in Sittard

Afbeelding: David van Haren

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Zuid-Limburg - De gemeente Sittard-Geleen mag financieel dan nauwelijks nog iets te makken hebben, toch kan gemeentelijk museum De Domijnen binnenkort een welkome bonus tegemoet zien.

Het Mondriaan Fonds kent het Sittardse museum voor hedendaagse kunst een subsidie toe van bijna veertig mille. De financiële injectie is bedoeld om nieuwe werken aan te schaffen. Het Mondriaan Fonds is een landelijk stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het budget is afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Passen
Als voorwaarde voor de steun stelt het fonds dat de aan te kopen werken passen binnen de museumcollectie, (semi)permanent te zien zijn voor het publiek en van nationale betekenis en relevantie zijn. In haar oordeel zegt de toetsingscommissie de koers van het Sittardse museum te waarderen. Vooral omdat De Domijnen er doelbewust voor kiest om 'exemplarische en radicale' werken binnen de hedendaagse kunst te verzamelen en daarbij sterk thematisch te werk gaat.

Digitaal
Ook complimenteert het fonds het museum met de voortvarende digitalisering van de collectie, waarvoor een speciaal automatiseringssysteem is aangeschaft. Daardoor ontstaat er straks via de website een heus digitaal museum. Verder zegt de commissie positief te zijn over het feit dat het stadsbestuur van Sittard-Geleen budget beschikbaar stelt voor museale aankopen zonder daarbij de voorwaarde te stellen dat die werken een  relatie moeten hebben met de stad. Tenslotte roemt het fonds het naar eigen zeggen ‘ruimhartige beleid’ van De Domijnen met betrekking tot het uitlenen van kunstobjecten.

Volgens woordvoerder Hans Bours van De Domijnen is de ophanden zijnde expositie van de vooraanstaande Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey een goed voorbeeld van de artistieke koers van het museum. De tentoonstelling loopt van 10 februari tot 3 juni. "In samenwerking met onder meer het Gerhard Marcks Haus in Bremen presenteren we zeer recent werk van Brey", zo laat Bours weten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →