Steeds meer ouderen achter het stuur

Print
Steeds meer ouderen achter het stuur

Afbeelding: De Limburger

Het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer blijft toenemen. Het aantal gezondheidsverklaringen stijgt dit jaar tot circa 650.000, dat is zo'n acht procent meer dan vorig jaar, stelt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Door de stijging van het aantal medische verklaringen dat het CBR moet verwerken, kan de wachttijd soms oplopen tot zes maanden. Het CBR streeft naar maximaal vier maanden. Het bureau adviseert mensen die een medische beoordeling nodig hebben dit tijdig aan te vragen voordat hun rijbewijs verloopt.

75-plussers
De overgrote meerderheid van de aanvragers (ruim 95 procent) krijgt wel ruim op tijd bericht over hun geschiktheid om te mogen rijden. Mensen ouder dan 75 moeten een medische verklaring aanvragen als ze hun rijbewijs verlengen, evenals mensen die een aandoening hebben die van invloed kan zijn op de rijvaardigheid.

Op haar 99ste kreeg Adrie Bos, die in Landgraaf woont, haar rijbewijs verlengd met vijf jaar. Daar stond de imiddels 100-jarige automobiliste ook wel een beetje van te kijken. "Ik dacht: misschien krijg ik een jaartje. Eigenlijk heb ik daar ook niks voor hoeven te doen, kreeg alleen een korte medische keuring."

Druk
De drukte bij het CBR wordt ook veroorzaakt door de economische groei en omdat het bureau overstapt op nieuwe systemen.

Bekijk hier hoe de Limburgse nog iedere dag auto rijdt: