Weert krijgt proef met vuurwerkvrije zones

Print
Weert krijgt proef met vuurwerkvrije zones

Afbeelding: David Dunnaway

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy / Midden-Limburg - Een meerderheid van de gemeenteraad van Weert heeft woensdagavond ingestemd met een proef voor vuurwerkvrije zones, gebieden waar tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk wordt afgestoken.

Het voorstel van de Fractie Goubet-Duijsters (voorheen SP) gaat uit van vuurwerkvrije zones op vrijwillige basis. Bewoners van straten en buurten zouden dan samen af moeten spreken geen vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Het enige dat de gemeente doet, is kartonnen ‘ontmoedigingsborden’ plaatsen rond de vuurwerkvrije zones. Er is geen sprake van een verbod. De bewoners van de straat, buurt of wijk zouden elkaar op het verbod moeten wijzen.

Ongevallen
De partij wil de vuurwerkvrije zones invoeren omdat er jaarlijks vele ongelukken gebeuren met vuurwerk, soms zelfs met dodelijke afloop. Verder vinden er met vuurwerk rond die tijd veel vernielingen plaats. Daarbij komt dat veel dieren erg angstig zijn als er vuurwerk wordt afgestoken, stelt de partij.

Weert Lokaal en D66 stemden tegen. Ze hadden bedenkingen bij de uitvoerbaarheid van het voorstel en vrezen ruzies in straten mocht een aantal bewoners ervan zich niet houden aan de afspraak om geen vuurwerk af te steken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee