Tekort aan leerkrachten: school voert vierdaagse lesweek in

Print
Tekort aan leerkrachten: school voert vierdaagse lesweek in

Afbeelding: iStock

Geleen / Zuid-Limburg - Een vierdaagse schoolweek voor groep 7 en 8. Dat is het plan van SBO De Blinker in Geleen. Koepel Kindante is er niet blij mee.

Ouders en verzorgers van leerlingen van speciaal basisonderwijs De Blinker in Geleen kregen woensdag een brief: ‘De leerkracht van groep 7 is vanaf woensdag 14 november enige tijd afwezig. Zoals u reeds eerder heeft gemerkt, kampen wij binnen Stichting Kindante met een vervangerstekort’. De leerlingen van de groepen 7 en 8 hebben daarom vanaf donderdag een vierdaagse lesweek, waarbij elke dag van de week één van de groepen 7 of 8 thuisblijft.

Niet wenselijk
Scholenkoepel Stichting Kindante, waarvan De Blinker onderdeel is, was niet op de hoogte van de maatregel en vindt het verkorten van de schoolweek niet wenselijk, laat een woordvoerder weten. "Het bestuur heeft met de directeur van De Blinker gebeld en hem verzocht om dit niet op deze manier aan te pakken. Kinderen naar huis sturen is echt de allerlaatste oplossing.”

Desalniettemin gaat de vierdaagse lesweek donderdag toch in. "Er blijkt voor nu echt geen andere oplossing te zijn”, aldus de Kindantewoordvoerder. De directeur van De Blinker was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Noodmaatregel
Het tijdelijk schrappen van een schooldag is een noodmaatregel, die de onderwijsinspectie in geval van uiterste nood gedoogt. De kwestie bij De Blinker legt opnieuw het schrijnende lerarentekort bloot. Nu al worden voor de vervanging van afwezige leerkrachten intern begeleiders en directeuren voor de klas gezet. En het griepseizoen moet nog beginnen. Een woordvoerder van Innovo, een koepelorganisatie met veertig scholen in Midden- en Zuid-Limburg: "Als de griep uitbreekt, wordt het roeien met de riemen die we hebben. Dan hebben we een groot probleem.”