Museum Van Bommel Van Dam moet tongen losmaken

Print
Museum Van Bommel Van Dam moet tongen losmaken

Afbeelding: Bart Coenders

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg - Wat Heracles is voor VVV, is de Fundatie voor Museum Van Bommel Van Dam: een lichtend voorbeeld. Het Venlose museum voor moderne kunst, dat in 2021 heropent in het oude postkantoor, moet vooral spraakmakend zijn.

Museum Van Bommel Van Dam trekt gemiddeld 13.000 bezoekers per jaar, oftewel 35 per dag. Dat aantal moet op termijn verdubbelen. Ook moeten de inkomsten, mede door de horeca en de winkel, stijgen naar 250.000 euro per jaar.

Voorbeeld
Die eisen stelt de gemeente Venlo aan de stichting die per 1 januari 2019 het beheer van het museum van haar overneemt. Voorzitter Nick Bos, vicevoorzitter van de Universiteit Maastricht, is vol vertrouwen dat het bestuur in die missie slaagt. Dat zei hij woensdag bij de formele overdracht van Museum Van Bommel Van Dam. Zijn voorbeeld is Museum de Fundatie in Zwolle. Het is gevestigd in een rijksmonument (vroeger Paleis van Justitie) en trok in 2007 15.000 bezoekers. Onder leiding van de nieuwe directeur Ralph Keuning werd het historisch pand spectaculair verbouwd door het te voorzien van een koepel op het dak , de zogenoemde Wolk. Ook werden spraakmakende exposities georganiseerd. Het aantal bezoekers explodeerde. In 2017 waren dat er 195.000.

Het bestuur van Museum Van Bommel Van Dam hoopt begin 2019 een "beeldbepalende directeur" te kunnen aanstellen, die voor "reuring rond het museum moet zorgen", aldus Bos. Komende week wordt de architect bekendgemaakt, die volgens bestuurslid Ton Tesink het voormalig, rijksmonumentaal postkantoor in een blikvanger verandert door een bijzondere aanbouw.

Verbouwing
Het postkantoor aan de Keulsepoort wordt ingrijpend verbouwd. Begin 2021 kan Museum Van Bommel Van Dam er zijn intrek nemen. Tot die tijd is het museum dakloos; in zijn vroegere onderkomen is de Universiteit Maastricht gehuisvest. Het museum organiseert ondertussen activiteiten op locatie. Voorzitter Bos wil de herinnering levend houden door in een markant gebouw op een centrale plek in Venlo een tijdelijke expositieruimte annex museumwinkel in te richten.


Het voormalig postkantoor aan de Keulsepoort in Venlo. (Foto: Lé Giesen)

De gemeente koopt het postkantoor in twee delen. Op 22 december 2023 is het eigenaar van het hoofdgebouwen plus zijvleugels. Het verwerven en verbouwen van het pand kost 8,5 miljoen euro, waarvan de provincie 4 miljoen betaalt. Daarnaast wordt voor 1,5 miljoen euro de omgeving heringericht, waarbij een verbinding wordt gemaakt met het Limburgs Museum en het Julianapark. Het Museumkwartier moet de entree van Venlo worden voor met name de bezoekers die via het NS-station komen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →