Nieuwe parkeerbeleid Kerkrade krijgt zegen politiek

Print
Nieuwe parkeerbeleid Kerkrade krijgt zegen politiek

Afbeelding: iStock

Kerkrade / Eygelshoven - De politiek in Kerkrade stemt in met het nieuwe parkeerbeleid voor het centrum. Dat bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering.

Op dit moment betaal je nog de eerste twee uur niets om je auto in hartje Kerkrade neer te zetten en vervolgens een euro per uur.

Verantwoord
Het milde parkeerbeleid werd enkele jaren geleden ingevoerd om bezoekers te lokken toen het centrum ingrijpend werd verbouwd. Nu het nieuwe stadshart is opgeleverd, vindt het gemeentebestuur het verantwoord om het parkeerregime aan te scherpen. Vanaf 2019 kun je nog steeds in het centrum van Kerkrade het eerste uur gratis parkeren en daarna is het tarief 1,50 euro per uur.

Dal
De ondernemers zijn daar mordicus op tegen; ze vrezen dat de bezoekers weg zullen blijven als ze meer moeten betalen. En dat net op het moment dat Kerkrade uit het dal klimt, zei ondernemers Ans Lataster, die tijdens de commissievergadering gebruik maakte van het spreekrecht.

VVD
Het is echter duidelijk dat de meeste fracties het college steunen. Zelfs dé ondernemerspartij, de VVD, gaf bij monde van Wim de Groot groen licht. “Eigenlijk vindt de VVD dat parkeren overal in Nederland vrij zou moeten zijn. Het is een belastingdingetje waar we eigenlijk helemaal niet van houden, maar we zullen wel met ontzettend veel tegenzin met dit voorstel akkoord gaan.”

Acclimatiseren
John Roland van oppositiepartij Ons Kerkrade noemde het nieuwe beleid ‘niet verkeerd’ maar vindt het te vroeg om het al in 2019 in te voeren. “Wacht een jaar en laat de ondernemers even acclimatiseren.” Wethouder Dion Schneider (VVD) wees er op dat dit de gemeente 375.000 euro kost. Roland zal daarom over twee weken met voorstellen komen om dit bedrag te dekken uit andere middelen.        

Schneider wees er op dat de tarieven in Kerkrade nog steeds zeer mild zijn. “In Heerlen betaal je minimaal 2,22 euro per uur tot wel vijf euro.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →