'Meer geld terug bij treinvertraging hele EU'

© Fotalia

Treinreizigers in de hele EU krijgen als het aan het Europees Parlement ligt in de nabije toekomst hogere compensaties bij vertragingen of annuleringen van treinen.

ANP

Wie een lang traject wil afleggen moet dat op één ticket kunnen doen, ook over de grens heen. Mensen met een beperking hebben recht op kosteloze hulp en het moet eenvoudiger worden om fietsen mee te nemen.

Het parlement stemde voor een herziening van de passagiersrechten en -verplichtingen die de ongelijkheid tussen EU-landen moet opheffen. Passagiers die hun reis voortzetten ondanks vertragingen hebben recht op terugbetaling van de helft van hun treinkaartje bij een vertraging van 60 tot 90 minuten, 75 procent bij een vertraging tussen 91 en 120 minuten en 100 procent boven de twee uur. Passagiers moeten overal in de EU alles kunnen terugkrijgen, of in elk geval het deel dat ze niet hebben afgelegd, als ze besluiten hun reis af te breken in geval van vertragingen.

Europarlementariër Dennis de Jong (SP) is verheugd: "Bij elke vertraging langer dan een uur hoort financiële compensatie. De maatschappij moet ook vervangend vervoer en zo nodig een hotelovernachting regelen.''

"Reizen met de trein is een duurzaam alternatief voor de auto of het vliegtuig'', stelt Matthijs van Miltenburg (D66). "Het moet makkelijker worden om te kiezen voor de trein. We halen de klimaatdoelen van Parijs niet met het vliegtuig.’’

Over de nieuwe regels moet nog worden onderhandeld met de lidstaten en de Europese Commissie, die vorig jaar voorstelde de uit 2009 daterende wetgeving te verbeteren. Volgens Brussel passen nu alleen Nederland, België, Denemarken, Italië en Slovenië de regels voor passagiersrechten toe.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee