Sittard-Geleen in marathonvergadering over begroting

Print
Sittard-Geleen in marathonvergadering over begroting

Afbeelding: Johannes Timmermans

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Zuid-Limburg - Sittard-Geleen heeft een begroting vastgesteld voor 2019 met 11 miljoen euro aan bezuinigingen. Hiervoor was een marathonvergadering nodig die duurde tot donderdagochtend 02.45 uur.

De begroting en belastingmaatregelen voor 2019 kregen alleen de steun van de coalitiepartijen. Wel was er raadsbreed consensus over de noodzaak pijnlijke bezuinigen en lastenverhogingen zo snel mogelijk terug te draaien, zodra de gemeente daarvoor weer geld heeft. De discussie ging vooral over welke bezuinigen direct verzacht worden en hoe dat dan wordt betaald.

Compromis
Pas na twee dagen vergaderen werd hierover een compromis bereikt tussen oppositie en coalitiepartijen. Een compromis dat overigens nog talloze losse eindjes kent.

Bijstand
Besloten is een geplande bezuiniging op de bijzondere bijstand (waarvan jaarlijks zo’n 250 inwoners gebruikmaken) te schrappen. Hiervoor is 170.000 euro nodig. Dat geld wordt binnengehaald door de onroerendezaakbelasting (ozb) extra te verhogen met 0,4 procent. Dat brengt de totale ozb-verhoging in 2019 dan op 15,52 procent.

Lasten
Aanvankelijk had het college ingezet op een verhoging van de ozb met 10,4 procent door een deel van het tekort van 11 miljoen euro in 2019 te dekken uit reserves. Toen de provincie als financieel toezichthouder vorige week liet weten daarmee niet akkoord te gaan, volgden verder lastenverzwarende maatregelen om 3,5 miljoen euro anders te dekken.

Kaasschaaf
Om die reden vond een groot deel van de raad nog eens 0,4 procent ozb-verhoging ongewenst. Uiteindelijk werd het compromis bereikt dat het college moet nagaan of de provincie een trapsgewijze korting van 2 à 3 procent toestaat op alle gemeentelijke producten en subsidies. Het zo hanteren van de kaasschaaf moet samen met een bestaand noodpotje van bijna 9 ton geld opleveren voor een reeks verzachtende maatregelen. Indien mogelijk kan de ozb dan ook weer iets worden verlaagd, is de redenering.

Wensen
Met die ingreep zou wellicht het jaarlijkse douceurtje voor mantelzorgers niet (geheel) geschrapt hoeven te worden. Kan verhoging van de ‘blaftaks’ voor de eerste hond misschien worden geschrapt, afroming van het budget Kansen voor Kinderen worden voorkomen, het groenonderhoud beter op peil blijven en de verhoging van parkeertarieven worden beperkt.

Wethouder Pieter Meekels (financiën, GOB) zegde toe te gaan bespreken wat er precies mogelijk is. “Maar ik kan geen garanties geven”, voegde hij eraan toe.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →