Kick Out Zwarte Piet blijft weg uit Limburg

Print
Kick Out Zwarte Piet blijft weg uit Limburg

De sinterklaasintocht in Maastricht, in 2016. Afbeelding: De Limburger/Diana Scheilen

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil dit weekeinde gaan demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in verschillende Nederlandse steden. De activisten zullen Limburg echter overslaan.

Vorig jaar was Dokkum het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman. Zogenoemde ‘blokkeer-Friezen’ hielden toen tegenstanders van Zwarte Piet die op weg waren naar Dokkum tegen op de snelweg A7. Vorige week vrijdag legde de rechtbank de veroorzakers van de wegblokkade taakstraffen op tot 240 uur.

Aparte vakken
Kick Out Zwarte Piet heeft voor dit weekeinde acties aangekondigd in zeker achttien plaatsen bij de intochten van Sinterklaas. Het gaat onder meer om Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Eindhoven en Willemstad (Curaçao).

Rotterdam laat weten dat zich demonstranten hebben gemeld om zaterdag bij de intocht hun mening te laten horen. Voor- en tegenstanders krijgen aparte vakken toegewezen. "De gemeente vindt het belangrijk dat zij hun mening kunnen geven, maar ook dat de intocht feestelijk verloopt voor de kinderen en hun ouders’’, is de uitleg. 

Ook in Groningen kunnen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, waaronder Kick Out Zwarte Piet, in afgesloten vakken langs de route demonstreren, zo meldt de gemeente. Bij het officiële welkom van de Sint op het bordes van het Groningse stadhuis mag niet gedemonstreerd worden.

In Limburg heeft de actiegroep geen demonstraties aangekondigd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →