Te weinig cafés: na zestig jaar einde aan het klonetrekke in Kerkrade-West

Print
Te weinig cafés: na zestig jaar einde aan het klonetrekke in Kerkrade-West

Na zestig jaar komt er een einde aan het klonetrekken in Kerkrade-West Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade / Eygelshoven - Na exact zestig jaar komt een einde aan het klonetrekke op carnavalsdinsdag in stadsdeel Kerkrade-West.

De reden om te stoppen is dat er nog te weinig cafés, te weinig muzikanten en te weinig clowns zijn. "Het was een geweldige traditie, maar de bevolkingskrimp heeft ook ons ingehaald", zegt Marian Weijers van het Klone-comité Kirchroa-West.

Oprichters
Zij is de dochter van Rainer Barwasser, een van de initiatiefnemers van dit oudste klonetrekke in Kerkrade. In 1958 opgericht door koempels van de mijn Willem-Sophia: Gerraad Schlangen, Jan Heyse, Pietje Kersten en Rainer Barwasser. In die tijd waren er in dit stadsdeel maar liefst 86 cafés. "Als we overal maar één bier dronken, kwamen we vaak niet eens veel verder dan de Akerstraat", herinnerde zich medeoprichter Gerraad Schlangen enkele jaren geleden.

Marian Weijers was vorig jaar gekleed in de geruite clownsjas van haar vader nog de aanvoerster van naar nu blijkt de allerlaatste aflevering van het klonetrekke i West. "Een maand geleden hebben we met pijn in ons hart besloten om aan deze traditie een einde te maken. Er zijn steeds minder cafés, muzikanten zijn moeilijker bij elkaar te krijgen en het aantal klone dat meetrekt gaat ook achteruit. Afgelopen carnaval nog enkele tientallen clowns. We willen stoppen op een moment dat we er nog met plezier op kunnen terugkijken", zegt zij.

Westhoes
Een van de redenen om te stoppen is ook het nieuwe multifunctionele centrum Westhoes, gevestigd in de voormalige parochiekerk van Heilust. Het Westhoes was voor de komende editie bedoeld als vertrek- en eindpunt van de muzikale stoet. Maar het klone-comité kon geen zekerheid krijgen of dit ging lukken. Daarnaast lijkt het er sterk op dat binnenkort weer enkele cafés in Kerkrade-West gaan sluiten. "Als we de geruchten mogen geloven, blijven er volgend jaar nog maar vier adressen over", zegt Marian Weijers.