Motie van wantrouwen tegen May in de maak

Print
Motie van wantrouwen tegen May in de maak

May verdedigt haar Brexitakkoord in het Britse lagerhuis. Afbeelding: AFP

De kans dat er een motie van wantrouwen tegen Theresa May in stemming wordt gebracht, wordt steeds groter. Een grote groep vooraanstaande leden van haar eigen conservatieve partij die een veel hardere Brexit willen, beraden zich erop.

May staat al uren in het lagerhuis om haar brexitdeal te verdedigen. "We kunnen kiezen om uit de EU stappen zonder deal, riskeren dat helemaal geen Brexit hebben, of we verenigen ons en steunen de beste deal die we konden halen.’’

De European Research Group, waarin conservatieve parlementariërs nadenken over Brexit, twijfelen over een motie van wantrouwen tegen May. "Want als die motie het niet haalt, dan versterkt het haar positie’’, zegt voorzitter Jacob Rees-Mogg. Later maakt hij een brief openbaar waarin hij zijn vertrouwen in May opzegt. Een motie van wantrouwen moet de steun hebben van minimaal 48 parlementariërs om in stemming te worden gebracht.  Zover is het nog niet.

Geen deal
Rees-Mogg vindt dat de Britse regering terug moet naar Brussel om te zeggen dat er geen deal is. De Britten zouden dan handel moeten drijven met Europa zoals ieder niet-EU-lid.

May bleef donderdagochtend in het lagerhuis stoïcijns haar deal verdedigen. Over 134 dagen is het zover volgens May. Dan stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De hete hangijzers in het dossier zoals de uitwerking van de douaneregels aan de grens tussen met Ierland en het Britse Noord-Ierland worden later bepaald. Voorstanders van de Brexit vrezen dat ze met zo'n open einde nooit los komen van Europa.

Concessies
Noch de EU, noch het Verenigd Koninkrijk is geheel tevreden, zegt May.  Ook de Europese Unie heeft volgens haar concessies gedaan. Volgens haar is er geen land ter wereld dat zo'n eenvoudige toegang tot de Europese markt zal hebben als het Verenigd Koninkrijk. Het Britse parlement is het aan de kiezers verplicht om een Brexit te realiseren, stelt ze. ",Ik ben vastbesloten dat de Brexit op 29 maart een feit is, wat er ook gebeurt."’

Caroline Lucas, parlemenslid voor de Groenen zei dat de Britten niet gestemd hebben voor ‘werkloosheid en chaos’. "De deal is dood." Zij wil dat de Britten mogen stemmen over het akkoord.

Veel weerstand
May kan rekenen op veel weerstand in het lagerhuis en in haar regering. Haar kabinet loopt donderdag langzaam leeg. Ministers kunnen zich niet verenigen met het resultaat. Mogelijk gaan er nog meer weg

Parlementariërs klagen ook veel over de 39 miljard Britse pond die betaald moeten worden bij vertrek uit de EU om aan de lopende verplichtingen te voldoen. "Dat geld kan beter aan de Britten uitgegeven worden, aan gezondheidszorg bijvoorbeeld", luidde de kritiek van parlementariër John Redwood. May is het niet van plan. "Wij komen onze juridische verplichting na.’’

Grenzen
Teleurstelling overheerst in het lagerhuis. Jacob Rees-Mogg, een conservatief lagerhuislid: "May zei dat het Verenigd Koninkrijk een eind zou maken aan de open grenzen, dat de zelfbeschikking terug zou komen, en dat we niet langer onder het Europese Hof van Justitie zouden vallen. Dit akkoord brengt ons niet een van die zaken."