Biograaf: 'Fernando Ricksen vocht voor zijn leven na blunder in ziekenhuis’

Print

De Vries (links) en Ricksen in het Schotse ziekenhuis waar de oud-voetballer al een maand ligt. Afbeelding: AD/Eigen foto

Oud-profvoetballer Fernando Ricksen (42), die lijdt aan de meedogenloze spierziekte ALS, is twee weken geleden bijna overleden. Dat meldt zijn biograaf Vincent de Vries. "Fernando werd door een Schotse verpleegster aangezien voor ene Peter en plat op zijn rug gelegd. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven."

Ricksen, die in Spanje woont, werd 6 oktober opgenomen in een ziekenhuis in de buurt van Glasgow na plotselinge pijn in zijn borst. De Vries: "We waren in Schotland voor een meet & greet bij zijn oude club Glasgow Rangers toen hij in elkaar klapte. Fernando ging ineens hard achteruit, artsen gaven hem bijna op. Het was de eerste keer dat ik nerveus naar het ziekenhuis ging‘’. Ricksen zat De Vries, die vijf jaar geleden diens biografie Vechtlust schreef, echter grijnzend aan te kijken. "Hij knapte snel een beetje op. Hij is echt een vechter."

Stemcomputer
Twee weken geleden leek het alsnog mis te gaan. "Niet eens door de ziekte, maar door een persoonsverwisseling," legt De Vries uit. "Fernando kan niet meer praten en niets meer bewegen, alleen zijn ogen. Daarmee bestuurt hij een spraakcomputer. Naast zijn bed hangt een briefje waarop staat dat die computer niet mag worden afgepakt. Er staat ook op dat hij niet plat mag worden gelegd."

De verpleegster echter, pakte volgens De Vries de computer af en legde Ricksen op zijn rug. "Met de mededeling dat Peter nu wel lang genoeg op zijn computer had gezeten en lekker moest gaan slapen zodat hij de volgende morgen weer gezond wakker zou worden. Ze zag hem aan voor iemand anders. Fernando mag helemaal niet plat liggen, zijn longen worden drie keer per dag leeggepompt‘’.

Luchtig
Die volgende morgen was De Vries bij Ricksen. "Hij vertelde via zijn spraakcomputer: ‘Ik was bijna dood vannacht, twee uur lang een doodsstrijd geleverd. Als de nachtzuster niet toevallig even was gekomen, was ik er niet meer geweest’. Ze moesten hem reanimeren." Ricksen vat het incident echter luchtig op, zegt De Vries, die bezig is met een tweede boek over de oud-voetballer,. En de bewuste verpleegster werkt er nog. "Ze doen allemaal immers ontzettend hun best voor hem, vindt Fernando."

Hoe lang de oud-voetballer, die slechts nog iets meer dan veertig kilo weegt, de strijd volhoudt tegen ALS? De Vries: "Ik zeg daar niets over en luister slechts naar wat hij daar zelf over zegt. "Ik hoor al vijf jaar dat ik binnenkort dood ga." Maar hij leeft nog steeds."