Verloskundigen luiden noodklok: te weinig ziekenhuispersoneel voor bevallingen

Print
Verloskundigen luiden noodklok: te weinig ziekenhuispersoneel voor bevallingen

Afbeelding: iStock

Verloskundigen moeten steeds vaker leuren bij verschillende ziekenhuizen om een plek te vinden waar vrouwen kunnen bevallen.

Volgens koepelorganisatie KNOV gaat het inmiddels in een aantal regio's om een structureel probleem.

Onveiligheid
"Het gaat om een toenemend stressvolle situatie. Dat kan echt leiden tot onveiligheid. We vinden het niet verantwoord om zo door te blijven gaan", zegt Sonia Jennings van de KNOV tegen de NOS.

De problemen zijn het grootst in de regio's Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland, maar ook in Limburg is het penibel. Vooral in de zomer waren er enkele hachelijke situaties waarbij bijvoorbeeld kinderen bijna op de snelweg werden geboren, vertelt de Maastrichtse verloskundige Hilde Coolen tegen de NOS. "We konden in die maanden vaker niet dan wel in het ziekenhuis in Maastricht terecht. De uitwijkmogelijkheid is dan Heerlen, maar dat is echt een stuk verder. In Amsterdam heb je natuurlijk meerdere ziekenhuizen, maar in Maastricht maar één."

Griepgolf
De afgelopen maanden gaat het wel beter in Maastricht, zegt Coolen. Ze vreest echter voor een nieuwe griepgolf. "Het had in onze regio erg te maken met het feit dat er steeds veel zieken waren. Er was genoeg plek in het ziekenhuis, maar door een personeelstekort kon niet gegarandeerd worden dat er in geval van nood een heel medisch team gereed zou staan. Dan kun je dus niet terecht."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →