Witte auto’s na storing op Chemelot

Print
Witte auto’s na storing op Chemelot

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Zuid-Limburg - Bij een storing in een fabriek op Chemelot donderdagmorgen is polyetheen-poeder uitgestoten. Dat resulteerde gedurende de dag in een wit laagje op auto’s in de omgeving van Stein.

De storing ontstond donderdagmorgen om 05.40 uur in een van de fabrieken van Sabic. Hierdoor werd het interne veiligheidssysteem van de fabriek in werking gezet, waardoor polyetheen-poeder met luid gesis werd uitgestoten.

Klachten
Diverse mensen melden op sociale media dat er een wit laagje op hun auto is ontstaan. Op Facebook verwijst de gemeente Stein in een bericht inwoners met klachten door naar de klachtenlijn van Chemelot. Hoe veel klachten er binnen zijn gekomen en van welke aard die zijn, wil de woordvoerder van Sabic niet zeggen. "De klachtenlijn is open. Iedereen die op welke manier dan ook klachten heeft, kan ze daar melden. Die nemen wij zorgvuldig in behandeling.”

Irritatie
Polyetheen-poeder is de grondstof voor kunststofkorrels waarvan kunststofproducten voor bijvoorbeeld de levensmiddelen-, speelgoed- of farmaceutische industrie worden gemaakt. Volgens de GGD Zuid-Limburg is er niets bekend over nadelige gevolgen voor de huid. Het zou wel kunnen dat er door het inademen van kleinere stofdeeltjes irritatie aan de luchtwegen ontstaat, maar die verdwijnt zodra iemand niet meer met de stof in aanraking komt.

De fabriek werd na de storing stilgelegd. Wanneer die weer operatief zal zijn, kon de woordvoerder van Sabic donderdagavond nog niet zeggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →