Kerkdorp Leeuwen wordt overspoeld door verkeer

Print
Kerkdorp Leeuwen wordt overspoeld door verkeer

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde - Overlast van verkeer van de Designer Outlet en bedrijventerrein Willem Alexander. Dat zijn de twee grootste pijnpunten in het Roermondse kerkdorpje Leeuwen. Blijkt uit een enquête en een wijkschouw.

Het Roermondse kerkdorpje Leeuwen dreigt zo langzamerhand overspoeld te worden door verkeer.

Bedrijven
Verkeer van en naar de Designer Outlet. Van en naar het aanpalende bedrijventerrein Willem Alexander met ‘grote jongens’ als Sif en Smurfit Kappa. En dan zit er nog een transportbedrijf in de kern zelf en nemen de bedrijfjes aan huis hand over hand toe.

Niet vreemd dat klachten over verkeer met stip op één staan in het onderzoek naar leefbaarheid dat het dorpscomité heeft gehouden middels een enquête en een wijkschouw.

Shoppen
De resultaten werden woensdag bekendgemaakt tijdens een informatieavond. Vooral in het weekend wordt Leeuwen overspoeld door Duitse en in mindere mate Belgische auto’s die van het retailpark naar de outlet rijden of vice versa. Daar is volgens Elly Joosten van het dorpscomité waarschijnlijk tomtom debet aan.

"De kortste route loopt via de Loijweg door het dorp. Terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat outletverkeer via de N280 en de nieuwe afslag en rotonde bij Smurfit Kappa rijdt." Die rotonde is op Duitse dagen nogal eens een ergernis voor Leeuwenaren die het dorp uit willen. Zie er maar eens op te rijden bij een gestaag aanhoudende stroom auto’s.

Overlast
Behalve vrachtverkeer dat door de dorpskern dendert, levert de nabijheid van het bedrijventerrein meer overlast op. Onder meer in de vorm van stank, afkomstig van verpakkingsproducent Smurfit Kappa. Sommige dorpelingen vrezen zelfs voor hun gezondheid. Leeuwen wordt in dit opzicht op zijn wenken bediend.

Een vertegenwoordiger van de papiergigant liet tijdens de presentatie weten dat het bedrijf veel gelegen is aan een goede relatie met het dorp en dat er gewerkt wordt aan terugdringen van de ‘geuroverlast’. Die wordt volgens hem veroorzaakt door vetzuren uit zetmeel, die vrijkomen bij de bewerking van  oud papier. "Die ruik je. Maar zover wij weten is de damp die uit het proceswater komt niet schadelijk."

Aandachtspunten
Andere aandachtspunten die uit de enquête komen: gebrekkig onderhoud van het groen, verloedering door het toenemend aantal bedrijfsactiviteiten bij woningen, gebrek aan speelruimte voor de jeugd, behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsruimte en de scouting die dringend aan nieuw onderdak toe is. In het kader van zelfsturing gaat Leeuwen zelf met oplossingen aan de slag.

Daarvoor worden vier werkgroepen in het leven geroepen: bedrijventerrein, verkeer/infrastructuur, voorzieningen en leefbaarheid/aankleding dorp. Doel: een toekomstbestendig Leeuwen waar het goed toeven blijft. Want al met zijn de geënquêteerden best tevreden. Gemiddeld geven ze hun dorp het cijfer zeven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →