LLTB-voorzitter: slapeloze nachten van fosfaatdossier

Print
LLTB-voorzitter: slapeloze nachten van fosfaatdossier

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde - Voorzitter Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zegt slapeloze nachten te hebben van het fosfaatdossier waar de melkveehouderij mee te maken heeft.

De voorman van de agrarische belangenvereniging zei dat donderdag tijdens het jaarcongres van de LLTB in Roermond.

Pijn
Ook in Limburg komt volgens hem een aantal melkveehouders in de knel door de dit jaar van kracht geworden regeling van fosfaatrechten. Boeren die fosfaatrechten moeten kopen, moeten daar veel geld voor neertellen

"Er zijn knelgevallen bij waar we geen oplossing voor hebben", erkende Faassen met pijn in zijn hart. Het exacte aantal Limburgse knelgevallen in Limburg kon de LLTB donderdag niet aangeven. Het zou mogelijk om een tiental bedrijven gaan.

Problemen
Omdat de Nederlandse melkveehouderij na het afschaffen van het melkquotum het aantal koeien had uitgebreid, nam ook de hoeveelheid fosfaat uit mest toe. Om de hoeveelheid fosfaat terug te dringen moest het aantal dieren omlaag.

Naast een stoppersregeling kwam er ook een systeem van fosfaatrechten. Tal van melkveebedrijven komen door de regeling van fosfaatrechten in de problemen. Het leidt tot bedrijven die noodgedwongen moeten stoppen. Ook zorgt het vaker voor psychische klachten bij getroffen melkveehouders.

Als Nederland het probleem van de fosfaat uit koeienmest niet zou aanpakken, dan hangen er zwaardere maatregelen boven het hoofd. Een teveel aan fosfaat in de bodem leidt volgens deskundigen tot problemen voor natuur en milieu.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →