Weduwe bij arrestatie omgekomen Hasani wacht al anderhalf jaar op rechtszaak

Print
Weduwe bij arrestatie omgekomen Hasani wacht al anderhalf jaar op rechtszaak

Het winkelcentrum Brusselsepoort in Maastricht waar Bekim Hasani vlak na zijn arrestatie overleed. Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren - Twee jaar geleden stierf Bekim Hasani tijdens zijn arrestatie. Niemand werd vervolgd. Daar was zijn weduwe het mee oneens. Maar na 1,5 jaar is haar zaak nog steeds niet in behandeling genomen.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht gaat diep door het stof in de zaak-Bekim Hasani. Hij stierf eind 2016 tijdens zijn arrestatie in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht. Het OM heeft een rapport in die zaak na 1,5 jaar nog steeds niet ingeleverd bij het gerechtshof in Den Bosch. De beklagzaak van de weduwe van Hasani wegens niet-vervolging is daardoor nog steeds niet in behandeling genomen.

De 35-jarige Macedoniër Hasani stierf op 20 december 2016 tijdens zijn arrestatie in het Maastrichtse winkelcentrum. Justitie besloot begin 2017 niemand strafrechtelijk te vervolgen voor de dood van de uitgeprocedeerde asielzoeker. De doodsoorzaak was niet helder en een schuldige kon daarom niet worden aangewezen.

Klacht
De weduwe van Bekim Hasani, de Nederlandse Gerty, diende bij het gerechtshof in Den Bosch echter een klacht in wegens het niet-vervolgen. Die zogeheten artikel-12-procedure is nog niet in behandeling genomen als gevolg van nalatigheid van het parket in Maastricht. Dat verzuimde anderhalf jaar lang om een ‘ambtsbericht’ op te stellen voor het hof, iets wat in artikel-12-zaken normaliter binnen vier weken gebeurt.

Lees ook: Weduwe Macedoniër eist vervolging na nekklem

"Een mea culpa is op zijn plaats”, aldus Resi Peters, woordvoerster van het OM in Maastricht. "We vinden het echt heel erg voor de nabestaanden en alle betrokkenen dat dit zo is gelopen. Dit duurt door ons eigen toedoen veel te lang. We betreuren het zeer”, aldus Peters, tevens hoofd Beleid, Strategie en Recherche bij het parket, de afdeling die erover gaat.

Complexe zaak
Voornaamste reden voor de vertraging is volgens haar dat de betrokken officier van justitie ‘de afwegingen in deze complexe zaak maar niet op papier kreeg’. Peters: "De officier heeft té veel tijd genomen om het goed uit te zoeken en heeft er mee geworsteld hoe hij de beslissing helder kan uitleggen. Maar je kunt niet blíjven wikken en wegen.”

Het ambtsbericht gaat volgende week alsnog naar het hof. Inhoudelijk blijft het OM bij het standpunt dat vervolging niet nodig is, aldus Peters.