'AOW-leeftijd moet worden vastgezet op 66 jaar'

Print
'AOW-leeftijd moet worden vastgezet op 66 jaar'

Sinds deze week is ook minister-president Mark Rutte aangeschoven bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord. Afbeelding: ANP

De AOW-leeftijd moet tot 2025 vast worden gezet op 66 jaar en mag daarna bij ieder heel jaar dat mensen gemiddeld langer leven slechts met een half jaar omhoog.

Die eis hebben de vakbonden volgens ingewijden maandag gezamenlijk neergelegd aan de onderhandelingstafel over een pensioenakkoord.

Het kabinet wil naar verluidt lang niet zover gaan als de bonden nu voorstellen. Vooral het kostenplaatje is een probleem: op korte termijn gaat het om een bedrag van 2,5 miljard euro en op lange termijn zelfs om 5 tot 6 miljard euro. Het zal moeten blijken of het kabinet alsnog bereid is om over de brug te komen. Donderdagavond om 21 uur worden de onderhandelingen hervat. Naast minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken schuift ook minister-president Mark Rutte opnieuw aan.

Gortig
Het kabinet was tot dusver hooguit bereid om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Niet al in 2021 maar pas in 2025 zou de leeftijd dan naar 67 jaar gaan. Vakbonden FNV, CNV en VCP houden echter vast aan het bevriezen van de AOW-leeftijd op het huidige niveau van 66 jaar.

Daarnaast eisen zij dat het kabinet de koppeling aan de levensverwachting aanpast. De overheid gaat er nu nog van uit dat Nederlanders voor elk gewonnen levensjaar ook een jaar langer werken. Wie nu 28 is zou dan naar schatting pas na zijn 71de met pensioen kunnen. Dat vinden de bonden veel te gortig.

Sprong
Volgens ingewijden heeft vooral de FNV grote aarzelingen om een pensioenakkoord te sluiten. De grootste bond aan tafel zou alleen de ‘sprong’ durven te wagen als er tegelijkertijd politieke rugdekking zou komen vanuit de linkse partijen in de Tweede Kamer.

Koolmees toonde zich daar onlangs gevoelig voor en sprak sindsdien twee keer met GroenLinks, SP en PvdA gezamenlijk. Die legden aanvullende eisen op tafel: zo zou de minister van Sociale Zaken er ook voor moeten zorgen dat werkgevers verplicht gaan bijdragen aan de pensioenopbouw van zzp’ers. Koolmees deinst daar echter tot dusver voor terug: na het laatste overleg met linkse partijen op vorige week donderdag zou hij niet meer van zich hebben laten horen.

Rekenrente
De linkse partijen zijn op hun beurt bezorgd dat de vakbonden akkoord gaan met een pensioenakkoord waaraan nog veel open eindjes zitten. Zo zou het plan op tafel liggen om een commissie opnieuw te laten kijken naar de rekenrente, die nu zo laag is dat veel pensioenfondsen al jaren niet kunnen indexeren en komend jaar wellicht zelfs moeten korten.

De vakbonden, die altijd hebben gehamerd op indexatie van pensioenen voor jong en oud, zouden dan na conclusie van die commissie pas definitief ‘ja’ of ‘nee’ hoeven te zeggen. De vrees bestaat echter dat het kabinet dan andere toezeggingen tot die tijd nog maar even niet waarmaakt, en bijvoorbeeld de AOW-leeftijd gewoon blijft doorstijgen.