Actiegroep sluit poort van moskee in Geleen af met fietsslot

De extreemrechtse organisatie Identitair Verzet heeft de poort van de moskee in Geleen in de nacht van donderdag op vrijdag afgesloten met een fietsslot.

Redactie

Aan het slot hing een briefje: ‘De sleutel van de moskee ligt bij de gemeente, stop Islam, Identitair Verzet.’ De groep hing in de nacht ook een spandoek op, maar dat werd door leden van de Al Houda moskee eerder in de ochtend al verwijderd.

SymboolpolitiekEen woordvoerder van de gemeente bevestigde dat de sleutel is afgegeven op het gemeentehuis in Geleen De sleutel is opgehaald door een vertegenwoordiger van de moskee, maar de moskeeleden wilden de sleutel niet gebruiken. "Dit is symboolpolitiek’’, zei een van de mannen bij de poort. "We gaan ze niet hun zin geven en die sleutel gebruiken.”

Het fietsslot werd verwijderd met behulp van een flex. Van de actie is aangifte gedaan bij de politie. "De gemeente betreurt het dat een actiegroep andermans eigendommen gebruikt om haar ideeën voor het voetlicht te brengen”, laat de gemeente in een verklaring weten.

IncidentenHet is het derde incident bij de moskee in Geleen, eerder werd een varkenskop bij de poort neergezet en in mei werd er tegen de moskee geprotesteerd met spandoeken en flyers. "Er heerst steeds meer angst onder onze bezoekers. Ze voelen zich onveilig’’, zegt een bestuurslid van de moskee. In de moskee komen zo’n 500 moslims bidden, onder wie veel vrouwen en kinderen. Het bestuurslid geeft aan wederom met de burgemeester aan tafel te willen gaan om de problematiek te bespreken. VerzetIdentitair Verzet is een extreemrechtse actiegroep in Nederland, opgericht in 2012. De groepering is een voorstander van Groot-Nederland en wil ‘niet langer zwijgend toezien hoe vreemde culturen een aanslag plegen op onze identiteit’, staat op hun website te lezen. Identitair Verzet komt regelmatig in het nieuws met demonstraties en nachtelijke acties bij onder meer moskeeën.

LoodsIn een loods op het terrein van de moskee werden in april drugs gevonden. Maar volgens justitie was er geen bewijs dat de moskee daarbij betrokken was. Justitie stelde geen vervolging in en stopte het onderzoek.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal