Witte bonensoep met bloemkoolblad en olijfolietoast

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Het wordt kouder en dus ideaal weer voor een stevige soep om mee op te warmen. Gooi de stronk, het blad en de dikke stelen van de bloemkool voortaan niet meer weg: het is de basis voor deze fluweelzachte soep.

Wittebonensoep met bloemkoolblad en olijfolietoast
Voor 4 personen
Bereiden: 30 minuten

Ingrediënten:
- stronk, blad en dikke stelen van 1 bloemkool
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 1¼ liter groentebouillon
- 1 blik cannellinibonen (400 gram)
- 2 eetlepels grofgehakte koriander en/of peterselie
- sap van ½ citroen
- 8 sneden zuurdesembrood, van een dag oud
- olijfolie extra vierge
- 125 gram mascarpone
- 50 gram rucola 

Nodig: 
- staafmixer

Bereiden
Maak de stronk, het blad en de stelen van de bloemkool schoon: was ze en snijd lelijke plekken en de onderste plak van de stronk weg. Snijd alles in grove stukken.
Verhit in een soeppan 2 eetlepels olijfolie. Fruit de sjalot 1 minuut. Schep de bloemkoolresten erdoor en bak 2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng tegen de kook. Kook de groente in 15 minuten zachtjes gaar.
Pureer intussen met de staafmixer 200 gram cannellinibonen met de verse kruiden, de laatste 2 eetlepels olijfolie en het citroensap. Breng de bonendip op smaak met zout en peper.
Rooster het brood in de broodrooster of grillpan goudbruin en krokant. Leg de toast op een schaal. Besprenkel royaal met de olijfolie en bestrooi met zeezout naar smaak.
Neem de soep van het vuur en pureer met de staafmixer. Voeg de mascarpone toe en laat al roerende smelten in de warme soep. Voeg de resterende 200 gram bonen toe en laat even meewarmen. Hak de rucola grof. Breng de soep op smaak met zout en peper en roer vlak voor serveren de rucola erdoor.
Schep de soep in vier kommen en besprenkel met een beetje extra olijfolie. Serveer met de olijfolietoast en de cannellinidip.


Kijk voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi op onze receptenpagina

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Wil je niets missen van L-magazine?

Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!