Klopt deze foto eigenlijk wel?

Print
Klopt deze foto eigenlijk wel?

Afbeelding: Reuters/Amir Cohen

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Waar moet je beginnen met kijken? In eerste instantie denk je: er klopt niets van de foto. Het lijken wel twee foto’s aan elkaar gemonteerd. In het onderste gedeelte staat een groep Afrikaanse mannen in traditionele kleding onder parasols die weer door anderen worden vastgehouden. Hoogwaardigheidsbekleders zou je denken. Het publiek kijkt naar de personen die op een verhoging staan. In het bovenste gedeelte van de foto staan mensen achter een reling en kijken ook ergens naar… De een wat meer geïnteresseerd dan de ander. Het lijkt een setting in Afrika, maar als je goed kijkt zie je de Israëlische vlag vanuit het onderste gedeelte van de foto doorlopen naar het bovenste gedeelte. En onder de paraplu links beneden staat een tekst in het Hebreeuws. Wat zie je nu eigenlijk?

Reflectie
Het is geen gemonteerde foto, maar de foto is genomen door een glasplaat.  Bij het bovenste gedeelte kijk je door het glas en het onderste gedeelte is de reflectie op het glas van de situatie achter de fotograaf. En de setting? Jerusalem, Israël. Dat verklaart de vlag en Hebreeuws teksten.

De foto is op de ‘Haas-promenade’ - met uitzicht op de Tempelberg - genomen tijdens het Sigd-feest van de Ethiopisch-joodse gemeenschap in Israël. Hoe de joodse gemeenschap ooit in Ethiopië is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende versies en de oudste geschriften hierover stammen uit de 13e eeuw. De gemeenschap heeft de naam Beta Israël (huis van Israël), maar is ook bekend als Falasja (banneling of vreemdeling). Het Sigd-feest komt uit de tijd in Afrika. Daar werd jaarlijks gebeden voor de terugkeer naar het Heilige land Israël. Werd… verleden tijd?


Bijna de hele gemeenschap (ruim 50.000 personen) is naar Israël geëmigreerd toen de landen in 1950 de Wet op Terugkeer aannamen. In het begin viel het nog mee, maar toen de Beta Israël in 1975 erkend werden als officiële joden kwam de uittocht pas echt op gang. In 1984 startte de geheime operatie Mozes, een samenwerking tussen Israël en de Amerikaanse geheime dienst CIA.  Met nachtvluchten werden 16.000 joden naar Israël gevlogen. En een aantal jaren later tijdens operatie Salomon zelfs 14.500 in 36 uur!

Op 28 augustus 2013 kwamen de laatste 450 aan in Israël. En de immigratie was voltooid. Nog steeds wordt Sigd jaarlijks gevierd in Israel, Nu uit dankbaarheid voor het kunnen leven in het Beloofde Land.

Op 1.53 min. zie je de glasplaten die de fotograaf heeft gebruikt in de foto:

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl