Limburg krijgt bijna negen miljoen voor aanpak drugsmisdaad

Print
Limburg krijgt bijna negen miljoen voor aanpak drugsmisdaad

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het kabinet trekt de komende drie jaar in totaal bijna negen miljoen euro uit voor de aanpak van ondermijnende (drugs)criminaliteit in Limburg. Daarbovenop krijgt de regio nog eens structureel een half miljoen euro per jaar. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.


De provincie wordt met het bedrag ruim bedeeld omdat het een goed ‘resultaat-gericht’ plan had ingediend. "Ons plan snijdt hout", stellen de tevreden burgemeesters Petra Dassen (Beesel) en Annemarie Penn-te Strake (Maastricht) namens de regio. Limburg krijgt ook veel geld omdat de drugscriminaliteit hier ernstig is en een bedreiging vormt voor de bovenwereld. 

In totaal stelt het kabinet incidenteel 85 miljoen euro ter beschikking voor regionale plannen om de vermenging van onder- en bovenwereld te bestrijden. Nog eens 15 miljoen euro wordt op landelijk niveau besteed. In juli kondigde Grapperhaus een offensief aan tegen ondermijnende criminaliteit. Daarmee wordt gedoeld op het fenomeen dat de georganiseerde criminaliteit via de bovenwereld grote illegale vermogens wit probeert te wassen en burgers en overheid bedreigt.

Samenwerking
De regio’s moesten ‘robuuste plannen’ opstellen om deze uitwassen aan te pakken. Het accent moest liggen op een krachtiger bestrijding van de drugsindustrie en de tentakels daarvan in de bovenwereld. Nagenoeg de hele aanvraag uit Limburg is gehonoreerd. Er komt onder meer een flex-team dat gemeenten gaat bijstaan. Ook wordt geld gestoken in samenwerking met private partijen zoals banken en de LLTB. Daarnaast hebben negentien gemeenten projecten ingediend die allemaal zijn gehonoreerd.

Dan gaat het onder meer om het in beeld brengen van kwetsbare plekken in het stedelijk en landelijk gebied waar drugsproducenten voet aan de grond kunnen krijgen en de straathandel. Maar bijvoorbeeld ook om de financiering van vastgoed met crimineel geld en de aanpak van ‘spookbedrijven’ met een illegale geur. Ook komt er geld voor de bestrijding van grensoverschrijdende misdaad waar Limburg veel te maken heeft.

Provincie
Het Limburgse plan is opgesteld door het RIEC Limburg. Dit Regionaal Informatie- en Expertise Centrum is een samenwerkingsverband van onder meer gemeenten, provincie, politie en justitie, fiscus en andere instanties. Het RIEC verzamelt informatie en adviseert bij de aanpak van criminaliteit.      

Lees ook: Zware jongens zijn gewaarschuwd: Limburg pakt drugsmisdaad aan 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje