Verwenbakker Neer failliet, 110 mensen in onzekerheid

Print
Verwenbakker Neer failliet, 110 mensen in onzekerheid

Afbeelding: iStock

Neer - De Verwenbakker in Neer is failliet. Voor de 110 medewerkers dreigt ontslag. "Al zullen we in overleg met de curator alle opties serieus onderzoeken voor een doorstart”, zegt algemeen directeur Joost Smaal.

Als gevolg van een overname van de Emté-supermarkten door Jumbo en Coop, verloor De Verwenbakker rond de zomer zijn allergrootste klant. "Door de overname van Jumbo en Coop zijn er acute problemen ontstaan. De winkels worden namelijk van brood voorzien door Jumbo en Coop zelf."

De grote betalingsproblemen leidden eerder deze week tot een uitstel van betaling. Deze surseillance resulteerde donderdag echter al in een faillissement. De productie wordt na vrijdag stilgelegd.

Ontslag
Voor de 110 medewerkers breken nu onzekere tijden aan. Onder hen vooral veel productiepersoneel en logistieke medewerkers, chauffeurs. "Mijn eerste zorg is het personeel", zegt Joost Smaal. Hij hoopt in nauw overleg met curator Bob van Brink op een snelle doorstart.

De verwenbakker werd vooral verrast door de snelheid waarmee Emté werd overgenomen en omgeturnd. Het was volgens Smaal niet mogelijk om daar adequaat op te anticiperen. "Emté was een dermate grote klant voor ons, dat daar niet direct een vervanger voor kon worden gevonden qua omzet."

Industrieel
De Verwenbakker bestaat 31 jaar. Ferrie Verhagen begon als ‘De Verwenbakker’ in 1987 een bakkerij met winkel in het Brabantse Liessel. In 1992 was het bedrijf uitgegroeid tot een middelgrote bakkerij met een zevental winkels. Door de toenemende vraag en productie werd in 2003 besloten te verhuizen naar een grotere locatie van 12.000 m2 in Neer. Op deze locatie bouwde Verhagen zijn bedrijf verder uit tot industriële bakkerij. In 2005 werd besloten om de winkels af te stoten en zich geheel te richten op de grootschalige productie van kleinbrood, grootbrood en gefrituurde en gelamineerde producten.

Bakkerswereld meldt dat bronnen in de markt zeggen dat Sligro, maar ook Jumbo en Coop hulp hadden toegezegd, maar op het laatste moment daarvan afzagen. Smaal wil en kan dat niet bevestigen.