VVD wil geld investeren in volkscultuur

Print
VVD wil geld investeren in volkscultuur

Afbeelding: Jeroen Kuit

Van carnavalsoptochten tot carbidschieten en van bloemencorso's tot schutterijfeesten. De VVD wil meer geld steken in 'lage cultuur' en 'hoge cultuur' zoals opera en ballet minder subsidiëren.

Ook verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven vindt dat volkscultuur "aandacht verdient", maar wil niet dat dat ten koste gaat van andere cultuuruitingen.

Concertgebouw
Het liberale Tweede Kamerlid Thierry Aartsen pleit voor het "eerlijker" verdelen van de subsidie voor cultuur. "De verhouding is scheef, dat moet eerlijker. Op volkscultuur wordt in Den Haag nog wel eens neergekeken", aldus de 28-jarige Bredanaar. "Er gaat 7 miljoen euro naar het Concertgebouw, dat per jaar 210.000 bezoekers trekt, en nul euro naar het bloemencorso, waar op één dag een miljoen mensen heengaan. Dat vind ik raar."

Van Engelshoven is het met Aartsen eens dat "ook daar aandacht voor moet zijn. Maar we moeten niet verschillende soorten cultuur tegen elkaar opzetten." Ze vindt dat de VVD'er "een beetje appels en peren" vergelijkt.

Portemonnee
De D66-minister wil niet zeggen of ze de portemonnee trekt voor folklore. Het kabinet, dat behalve de VVD ook steunt op geestverwanten CDA en ChristenUnie, beloofde bij zijn aantreden "meer middelen voor het behoud en de ontwikkeling van volkscultuur". Maandag behandelt de Tweede Kamer de cultuurbegroting en dan "gaat u horen wat we precies gaan doen", verzekert Van Engelshoven.

Aartsen borduurt met zijn opmerkingen voort op uitlatingen van onder meer partijgenoot Halbe Zijlstra. Die joeg twee kabinetten geleden als verantwoordelijk staatssecretaris de kunst- en cultuurwereld in de gordijnen met stevige bezuinigingen. Ook zijn opvattingen dat cultuur de eigen broek meer moet ophouden en de mening van bezoekers zwaarder moet wegen dan die van deskundigen vielen verkeerd.

Commotie
Aartsen, die zijn officiële debuut in de Kamer nog moet maken, deed zijn uitspraken in een vraaggesprek met de Volkskrant. Hij blikte daarin ook terug op de commotie rond zijn aantreden over een aantal omstreden twitterberichten. Voor één van de gewraakte tweets bood hij zijn verontschuldigingen aan.